Hlavní obsah

Máte rádi dobré víno, pivo a skvělé jídlo? Jakým gastro akcím se nesmíte toto léto vyhnout

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pokud máte rádi dobré jídlo a pití, neměli byste chybět na žádném food festivalu nebo gastro akci. Letošní léto jich nabídne spoustu a konají se v hlavním městě i po celém Česku.

Článek

Celoročně je hostitelem různých gastro festivalů a akcí pražská Smíchovská náplavka, kde se letos konalo například Vepřobraní, Polívkování, Food truck show, Asia food fest, Středomoří na Náplavce, Street food, Oheň a kouř nebo Latino food fest. Ale teď tu máme léto a i léto nabídne spoustu food festivalů a gastro akcí nejen v hlavním městě, ale po celém Česku. Jaké to jsou?

Mikulovské sklepy open

V Mikulově se bude 6. července konat den otevřených dveří sklepů. Pro návštěvníky bude otevřeno 14 vinných sklepů, kde bude možnost ochutnat místní víno, ve sklepích bude přichystáno také pohoštění v podobě místních specialit. Akce začíná v 10 hodin dopoledne a končí v 19 hodin večer.

Pivní slavnosti ve Svitavách

13. července budou ve Svitavách probíhat pivní slavnosti. Jedná se už o osmý ročník, který se jako každý rok bude konat v horní polovině svitavského náměstí. Bude možnost ochutnat až dvě desítky piv z pivovarů a méně známých malých pivovárků z blízkého nebo vzdálenějšího okolí. Bude se také například konat jako každoročně soutěž o nejlepší guláš, do které se můžete přihlásit i vy.

Food festival Troja

O víkendu 13. až 14. července v botanické zahradě v pražské Troji budou moci návštěvníci ochutnat širokou nabídku specialit pod taktovkou Markéty Hrubešové a floristky Kláry Franc Vavříkové. Nebudou chybět burgery, pizza v kornoutu, netradiční rolovaná zmrzlina nebo mexické či vietnamské speciality.

Meruňkobraní Židlochovice

Jak už název vypovídá, v hlavní roli je meruňka. V sobotu 13. července se v Židlochovicích uskuteční Meruňkobraní, tématem je meruňka ve světové gastronomii. Bude se soutěžit v pojídání meruňkových knedlíků nebo o nejlepší meruňkovici. Poprvé se Meruňkobraní uskutečnilo v roce 2015, letos se tedy jedná o 5. ročník.

Slavnosti prosecca

Slavnosti prosecca se uskuteční v Praze na Střeleckém ostrově od 27. července do 28. července. Můžete se těšit na desítky druhů prosecca nebo šumivých vín. Samozřejmě bude na místě i spousta gastronomických specialit – sea food, asijská kuchyně, hamburgery, italská šunka, sýry nebo dezerty a mnoho dalšího.

Raw Food Festival

V sobotu 3. srpna se v pražském Cross Clubu uskuteční Raw Food Festival. Máte rádi raw stravu? Od 11 hodin dopoledne do 21 hodin večer si můžete pochutnávat na raw stravě, navštívit přednášky nebo workshopy.

Zámecké hodování

Na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou se v sobotu 10. srpna uskuteční Zámecké hodování. Na místě bude spousta dobrého jídla, pití a doprovodné hudby. Začátek akce je kolem 11. hodiny dopoledne a konec je v půl deváté večer. Dospělí mají vstup za 60 Kč, důchodci 40 Kč, děti do 6 let a ZTP mají vstup zdarma.

Čajomír Fest

O víkendu 24. a 25. srpna se na pražském Vyšehradě sejdou už pojedenácté milovníci čaje. Jedná se o největší evropský festival čajové kultury a umění. Hlavním bodem je samozřejmě degustace čajů a bylin. Ty připravují zástupci čajoven z Čech, Evropy i vzdálenějších zemí. Dalším bodem programu je také volba Krále Čajmanů, kterého budou volit návštěvníci žetonem čajk. Vstupenkou je degustační páska, kterou si můžete zakoupit na místě nebo v předprodeji.

Asia Fest

V pátek 30. srpna a v sobotu 31. srpna se v Praze opět uskuteční Asia Fest. Festival jako stvořený pro milovníky asijské kultury a kuchyně, nabídne stovky chutí a vůní na jednom místě. Asia Fest není jen o jídle, ale bude znít tematická hudba, která navodí atmosféru. Na pódiu budete moci sledovat dračí show, bojové sporty, tance nebo zpěv. Budou probíhat i workshopy – jak si vyrobit domácí závitky nebo sushi.

Foodparade

Poslední prázdninový víkend 31. srpna až 1. září se v zahradách Trojského zámku uskuteční 9. ročník festivalu Foodparade. Můžete ochutnat menu skvělých restaurací, zúčastnit se workshopů, cooking show, naučit se grilovat a mnoho dalších aktivit. Cena vstupenky je 120 korun jednodenní a 170 korun dvoudenní. Děti pod 15 let, senioři nad 70 let a držitelé průkazu ZTP a jejich doprovod mají vstup zdarma. U vstupu následně dostanete čip, na který si u pokladen nebo u dobíjecích stanů nabijete libovolnou částku.

F.O.O.D. piknik

Park Ladronka v Praze bude 1. září hostitelem 9. ročníku gastronomického festivalu F.O.O.D. piknik. Vezměte si s sebou piknikové koše, deky a můžete si užít poslední prázdninovou neděli s přáteli nebo s osobnostmi z české gastronomie.

Vinobraní na Grébovce

Koncem září v pátek 20. a v sobotu 21. se v pražské Grébovce uskuteční nejvýznamnější vinobraní v Praze. Budete moci vybírat u 80 vinařských, bio a řemeslných stánků. Vše začne v pátek odpoledne na náměstí Míru, hlavní program se druhý den v sobotu přesune do Grébovky (Havlíčkových sadů).

Reklama

Doporučované