Hlavní obsah

Formani: Díky tátovi milujeme pivo a mariáš. Jako malé nás nakonec vždycky obral

Dvě minuty z Výzvy s bratry Formanovými: O Miloši Formanovi i lásce k pivu a mariáši.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé znají Miloše Formana jako slavného režiséra, jehož život byl zalitý sluncem. Měl ale i těžká období s depresemi, vzpomíná ve Výzvě na svého otce divadelník Petr Forman. Se svým bratrem Matějem také hodnotí nový dokument Forman vs. Forman, který měl světovou premiéru na nedávném festivalu v Cannes.

Článek

Přestože jako malí tíhli k filmu, vydali se nakonec divadelní cestou. Teď na pražské náplavce vyrostlo v rámci festivalu Arena jejich cirkusové město s několika šapitó i divadelní lodí Tajemství. Když ale člověk vidí dvojčata Formanovy, nemůže se ubránit dojmu, že gesta i způsob, jak mluví, nápadně připomínají jejich otce.

„V dětství jsme měli pocit, že jeden bude kameraman a druhý režisér, ale to nám bylo tak pět let,“ vzpomíná ve Výzvě Matěj.

„Nakonec vás okolí vždycky začne srovnávat a pro nás by bylo těžké dělat film. Maminka byla herečka, táta režisér, takže ta krev v nás koluje, ale já se vrhl na to loutkové a brácha na výtvarné, protože je to vlastně jeden svět,“ dodává Petr Forman.

Výzva: Nadávat na prezidenta je snadné. Česku chybí osobnost, která dokáže strhnout, říkají bratři Formanovi.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Ve vzpomínkách na svého loni zesnulého otce se dostanou i k tomu, co jim slavný režisér předal. „Něco jsme zdědili a něco nás naučil. Zamilovali jsme se do mariáše, piva i ježdění na kole, do věcí, které měl táta rád. V práci je to určitá zarputilost a dotahování věcí do detailu,“ říká Petr Forman.

Dal peníze a pak je vyhrál

Jako školáci se s otcem, který žil v USA, setkávali hlavně, když jim tehdejší režim dovolil vycestovat mimo Československo. A to byly příležitosti, kdy mohli pilovat karetní dovednosti. „Vždycky nám rozdal kapesné a večer to v tom mariáši zase vyhrál zpátky. Druhý den nám zase dal peníze a znovu je vyhrál. Postupně se to ale začalo vyrovnávat. Ne, že bychom ho přehráli, ale později jsme ho už trochu i stáhli,“ směje se Petr.

Bratři Formanovi ve Výzvě oceňují nový dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman. Ve snímku se objevují i vzácné archivy a autobiografické vzpomínání namluvil právě Petr.

Oba také komentují napětí a „rostoucí nespokojenost“ v české společnosti 30 let po pádu socialismu. Pokračující demonstrace jsou podle nich důkazem, že lidé nejsou lhostejní k tomu, co se kolem nich děje.

Podívejte se na celý pořad Výzva s Petrem a Matějem Formanovými.

Reklama

Související témata:

Doporučované