Hlavní obsah

Fotbal a počasí ženou restaurace zpět do normálu. Až na jednu výjimku

Foto: Seznam Zprávy

Bar Elpíčko na pražské Palmovce

Reklama

Gastro má konečně důvod k radosti – tržby díky počasí a sportovním fanouškům rostou. V uplynulých víkendech dosáhly podle údajů Dotykačky, kterou využívá čtvrtina podniků, hodnot loňského léta, tedy vrcholu sezony.

Článek

Bar Elpíčko na pražské Palmovce – vznikl během pandemie a vznikl i díky ní. Vše se odehrává venku včetně projekcí na velké promítací plátno.

„Začínali jsme hned s otevřením zahrádek. Nájezd byl pozvolný, ale teď díky teplému počasí a šampionátu máme plno. Lidé se navíc vrací, a tak jsme už mohli uspořádat i první koncerty,“ říká Patrik Michek, majitel baru.

Právě fotbal a jeho sledování stojí spolu s počasím a začátkem turistické sezony za velkým oživením gastro scény. Zatímco v poslední květnový den, kdy hosté poprvé mohli dovnitř, zůstávala zavřená čtvrtina podniků, toto pondělí už to bylo „jen“ 14 procent.

Jako na vrcholu sezony

Povzbudivé jsou zejména souhrnné tržby. Uplynulé víkendy dosahovaly hodnot loňského léta. To je přitom pro gastro absolutní vrchol sezóny. Je tedy vidět, že podniky, které dokázaly zachovat provoz, aktuálně jedou na plné obrátky. Podle našich zjištění mají dokonce o pětinu vyšší tržby než loni touto dobou,“ uvádí Petr Menclík, ředitel Dotykačky, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemských gastro zařízení.

Dobré počasí, které teď panuje, může ovlivnit tržby v řádech desítek procent a fotbalový šampionát zase nastartoval donedávna zavřené sportbary. „Ještě před dvěma týdny měla zavřeno celá třetina zařízení, ale nyní už obnovilo provoz devět z deseti podniků,“ vyčísluje Petr Menclík.

Jen pro představu – v pondělí, kdy na Euru hráli Češi a Slováci a kdy padl Schickův úžasný gól z poloviny hřiště, vyskočily tržby v kategorii sportbarů na dvojnásobek předcovidových hodnot.

„164 dní jsme měli kvůli pandemii zavřeno. Lidé se ale postupně vrátili a teď máme plno,“ říká David Wiederman z olomouckého Sport Bar Premier 21.

Praha v propadu

Návrat k normálu ale rozhodně není všude stejný. Tuzemský turismus výrazně pomáhá podnikům v atraktivních lokalitách. Nejlépe si tradičně vedou jižní Čechy, jižní Morava a oblast Krkonoš, kam Češi míří především o víkendech.

Ve všech krajích se na gastro tržbách pozitivně podepisuje nástup letní sezóny a tržby rostou o desítky procent. Až na jednu výjimku – Praha se podle údajů Dotykačky jako jediná stále potácí v minusových hodnotách. „Propad oproti únoru 2020 je v průměru kolem 20 procent, přitom v tomto období by naopak měly být tržby o desítky procent vyšší,“ konstatuje Menclík.

To potvrzují i pražští provozovatelé. „Nejzásadnější je to rozdělit na místa pohybu lidí. Bezpochyby se nemohou dostat na svá čísla ti, kde byl pohyb turistů nebo kde to stálo na kancelářích, které stále nejedou v plném režimu. Navíc je část populace stále opatrná,“ říká Sylvyo Spor, šéf Café Louvre.

V jeho kavárně jsou stále velmi žádané obědy s sebou, ale třeba dopolední schůzky, které byly dříve doménou Louvre, téměř zmizely.

„Když bych mluvil o Praze 1, tak vidíme, že dobře fungují místa, kam chodí lidé ‚zapařit‘. Solidní jsou také obědy a dobře fungují i místa, kam chodí lidé s vyššími příjmy,“ dodává Spohr.

To potvrzuje i restaurace U Matěje známého šéfkuchaře ze soutěže MastersChef Jana Punčocháře. „Máme nádherný normál, lidí je stejně, jako bývalo před pandemií. A to fotbal rozhodně nepouštíme, podle mého do restaurací nepatří,“ dodává Jan Punčochář.

Diskotéky pláčou

Vzhledem k přetrvávání některých omezení se situace stále výrazně liší v jednotlivých segmentech. Diskotéky a noční kluby sice nemají zákaz provozu, dokonce nemají ani omezenou otevírací dobu, stále ale čelí zákazu živé hudby a tance v interiéru.

Jejich provoz se tak omezuje na tradiční gastro služby, některé přešly na sledování fotbalových a hokejových zápasů. Pro mnohé přesto stávající situace znamená de facto absolutní stopku.

Ačkoli za uplynulé dva týdny pozorujeme mírný posun i v této kategorii, počty otevřených podniků i jejich tržby se stále drží nízko. Jiné je to ovšem v případě barů. Oproti předchozímu období už zůstává zavřených jen 17 procent podniků a tržby se za poslední dva týdny vyšvihly k předcovidovým hodnotám,“ hlásí Menclík.

Bar Elpíčko předcovidové srovnání nemá. Poslední týdny si ale chválí.

Mírnění optimismu

Gastronomie však ví, že rozhodně nemá vyhráno. Šampionát jednou skončí a dobré počasí se může zkazit.

„Minulý týden byl i díky počasí optimistickým náznakem, ale zcela optimistický výhled bych z něj ještě nedělal. Počet provozoven v letním období nelze srovnávat se zimními měsíci, ani těmi před covidem. Přirozeně se do systému přihlásilo mnoho sezonních a nových provozů, které chtějí zkusit štěstí,“ upozorňuje Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace AMSP ČR a spolumajitel restaurace Červený Jelen.

Pořád totiž podle něj platí omezení a velmi citelně chybí firemní klientela a také větší akce jako večírky a oslavy. „Zcela zřejmé je, že se situace v Praze nelepší stejně jako ve zbytku republiky. Způsob rezervací v letních letoviscích naznačuje, že se mnoho Čechů rozhodlo strávit dovolenou v tuzemsku, což by byla dobrá zpráva,“ dodává restauratér.

Reklama

Související témata:

Doporučované