Hlavní obsah

Fotbal čistí hlavu. Slavný reprezentant Šmicer si v Bohnicích zahrál s týmem lidí s duševními problémy

Reportáž z pořadu Jiná liga o fotbalovém turnaji duševně nemocných.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Easi Cup je projekt zaměřený na pomoc lidem s psychickými problémy či přímo duševně nemocným. A hlavní nástroj pomoci? Fotbal. Nejoblíbenější sport planety se hraje dokonce i přímo v areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. Najít znovu radost ze života pomáhá lidem, kteří se s duševním onemocněním potýkali či potýkají, i patron turnaje Vladimír Šmicer.

Článek

Fotbalová legenda událost představila spolu s aktéry pořadu Jiná liga, kteří si s českým týmem, jenž bude na Easi Cupu startovat, fotbálek rovnou také zahráli.

Easi Cup je mezinárodní fotbalový turnaj pro lidi s duševním onemocněním. Jeho cílem je uspořádat pro jeho účastníky z několika zemí unikátní sportovní událost a zároveň otevřít ve společnosti opomíjená a přesto důležitá témata. „Hodně nás zaráží statistické údaje sebevražd v Čechách, kdy denně zemřou kvůli sebevraždě čtyři lidé. A právě o těchto problémech se moc nemluví,“ komentoval událost Jan Drobný, ředitel centra Bohnice – Fokus Praha.

Na celý díl pořadu Jiná liga se můžete podívat zde:

Události se zúčastní hned 25 týmů z 12 různých zemí. A celou akci aktivně podpořil i bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. Střelec důležité branky z finále Ligy mistrů v roce 2005 se stal partnerem turnaje a osobně si i s hráči před turnajem několikrát zakopal.

„Sám jsem hrál s několika fotbalisty, kteří měli duševní problémy a dusili to v sobě. Pak to ale bylo vidět i na hřišti při zápasech a i v jejich osobním životě. Doufám, že podobné projekty pomohou k tomu, aby se o tom začalo více mluvit,“ poznamenal Vladimír Šmicer.

Easi Cup bude probíhat v Praze v areálu Na Pražačce od 15. 7. do 20. 7. a účastníci se mohou těšit na bohatý program. Mimo samotného turnaje je pro hráče připraven slavnostní galavečer a turnaj hvězd.

Reklama

Doporučované