Hlavní obsah

Fotbalová liga otevírá brány: O titulu rozhodne nadstavba, baráž se bude hrát bez videa

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Netradičně brzy, už osmého února, odstartuje jarní ročník nejvyšší české fotbalové ligy. O mistrovi poprvé v historii rozhodne nadstavbová část, fanoušci se mohou těšit i na baráž o udržení.

Reklama

Vůbec poprvé v historii zakončí fotbalovou sezonu nadstavbová část. Ta rozhodne o českém mistrovi, účastnících kvalifikací do evropských pohárů i postupujících a sestupujících. Aby mimořádně napínavá podívaná byla férová, budou všechny zápasy mistrovské skupiny pod dohledem videorozhodčího. To však neplatí v baráži. Jak přesně bude fotbalové jaro v Česku vypadat?

Článek

Dukla-Baník, Sigma-Jablonec. Těmito dvěma zápasy už v pátek odstartuje jarní část fotbalové sezony. Má být mimořádně atraktivní a napínavá až do úplného konce. Vůbec poprvé totiž ligu neukončí třicáté kolo. Jména mistrů, účastníků evropských pohárů i sestupujících určí poprvé v historii nadstavbové části.

Kvůli většímu počtu zápasů se výrazně zkrátila zimní pauza, tuzemští fanoušci byli bez fotbalu pouhých 53 dní.

„Více než kdykoliv předtím jsem v napětí sledoval počasí, nic by nám o víkendu nemělo bránit soutěž rozehrát,“ poznamenal Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace (LFA) na dnešní tiskové konferenci před startem jarní části sezony v nezvykle brzkém termínu. „Čeká nás mimořádně atraktivní jaro. Z rozhovorů s majiteli klubů i trenéry se vytratily slova o klidném středu tabulky. Nový model soutěže klidný střed zrušil, už nic takového neexistuje. Půjde o hodně,“ slibuje.

Za jednoznačného favorita je i okem bookmakerů považována Slavia, jenž do finiše sezony vstupuje se čtyřbodovým náskokem na Plzeň. Mezi nimi a ostatními týmy je propastný rozdíl, přesto je otázek víc než dost: Zmátoří se Sparta? Udrží podzimní překvapivou formu Baník? Vyhne se Sigma Olomouc nevyzpytatelné baráži?

Tyto i další příběhy se začnou psát tenhle víkend a bavit české fanoušky budou až do konce května.

Základní část FORTUNA:LIGY zakončí 30. kolo o víkendu 27.-28. dubna. Po ní se mužstva rozdělí do tří skupin podle umístění v tabulce. Jak konkrétně bude nový formát soutěže vypadat a na jakých obrazovkách můžete napínavý závěr ligy sledovat?

Skupina o titul (1.-6. místo)

Do elitní skupiny projde nejlepších šest týmů, hrát se bude v systému každý s každým. První tři týmy budou mít výhodu tří zápasů v domácím prostředí. Do tabulky se jim budou počítat i body ze základní části. Souboj prvního s druhým, tedy v tuto chvíli Slavie s Plzní, je naplánovaný už na druhé kolo nadstavby.

„Pracovali jsme s více formáty a nakonec nevycházeli z předpokladu, že první s druhým budou mít stejný počet bodů. Proto jsme chtěli ten nejlepší zápas nadstavby odehrát co nejdřív, aby mělo utkání náboj a nehrozilo, že v něm o nic nepůjde,“ řekl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Všechny zápasy mistrovské skupiny by měla vysílat placená televize O2 Sport. A na všechna tato utkání také bude dohlížet bez výjimky videorozhodčí.

Skupina o Evropu (7.-10. místo)

V této skupině se týmy utkají o play off způsobem na dvě utkání (7. tým proti 10., 8. proti 9.), lépe postavené týmy začínají venku. Vítězové si pak zahrají rovněž dvojzápas o postup do kvalifikačního utkání o účast v Evropské lize. V něm narazí na čtvrtý (případně pátý) tým z mistrovské skupiny, v závislosti na tom, kdo vyhraje domácí pohár.

Toto kvalifikační utkání by se hrálo na jeden jediný zápas, a to na stadionu týmu z mistrovské skupiny. Rovněž toto utkání by měli dozorovat rozhodčí u videa.

O tom, jaký tým z mistrovské skupiny vůbec bude muset tuto kvalifikaci podstoupit, rozhodne až finále domácího poháru. Pokud by Pohár FAČR ovládl některý z týmů na 1.-4. místě konečné ligové tabulky, podstoupí kvalifikaci tým na 5. místě. Pokud domácí pohár ovládne někdo jiný, bude muset kvalifikaci s vítězem skupiny o Evropu hrát tým na čtvrtém místě tabulky.

Pokud by domácí pohár vyhrál tým, který ovládne i skupinu o Evropu, zápas se nebude hrát vůbec.

Finále poháru je na programu 22. května. Tedy v týdnu před závěrečným kolem nadstavbové části. Jednotlivé týmy mistrovské skupiny tak až do posledního kola nebudou vědět, na čem jsou a o co hrají.

Skupina o záchranu (11.-16. místo)

Hraje se naprosto stejným systémem jako skupina o titul. Jednotlivé týmy se v pěti kolech utkají každý s každým, lepší týmy po základní části budou mít výhodu tří zápasů na domácím hřišti. Poslední celek této skupiny sestupuje přímo do druhé ligy. 14. a 15. tým jde do baráže, ve které se střetne s 2. a 3. mužstvem druhé ligy. Baráž se hraje systémem doma-venku.

Na rozdíl od mistrovské skupiny, třebaže v těchto zápasech půjde o holý život, nebude na těchto stadionech k dispozici videorozhodčí. „Zcela jistě na tyto zápasy video využít nebudeme moct. A to proto, že na něj nedokážeme připravit druholigové stadiony,“ vysvětlil Svoboda.

Program úvodního kola jarní části fotbalové ligy:

Pátek 8. února: Dukla-Baník, Sigma-Jablonec

Sobota 9. února: Karviná-Opava, Liberec-Příbram, Mladá Boleslav-Plzeň, Zlín-Slovácko, Slavia-Teplice

Neděle 10. února: Sparta-Bohemians 1905

Reklama

Související témata:

Doporučované