Hlavní obsah

Fotbalový agent Pavel Zíka: Češi jsou trochu rasisté. Ať se nám to líbí, nebo ne, je doba černých hráčů

Rozhovor s fotbalovým agentem Pavlem Zíkou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hráčský agent Pavel Zíka se podílí na řadě zásadních přestupů v české lize. V rozhovoru pro pořad Jiná liga Televize Seznam prozradil, koho z cizinců nejlépe prodal, nebo za jak nízkou částku hrála první cizinecká hvězda v nejvyšší tuzemské soutěži. A zmínil i to, že o spokojenosti fotbalistů rozhodují i maličkosti, jako třeba typ rýže. To vše a ještě mnohem více ve videu nahoře v článku.

Článek

Pavel Zíka je fotbalový agent, který se v zákulisí českého fotbalu pohybuje dlouhá léta. Pod jeho „křídla“ patří třeba Benjamin Tetteh, podílel se na přestupu Nicolae Stancia, zrealizoval přestup slovenské brankářské hvězdy Martina Dúbravky do Newcastlu. V minulosti domluvil přestup Petra Čecha do londýnské Chelsea.

Zároveň Zíka přivedl do Česka první opravdu velkou zahraniční posilu. Z argentinského CA Nueva Chicago do Liberce přestoupil v roce 1998 Leandro Lazzaro Liuni. Argentinec přijel napřed na zkoušku a jeho začátky nebyly snadné. „Spoluhráči se k němu nestavěli moc dobře. Češi jsou trochu rasisté. Když si Lazzaro dobře nabíhal, spoluhráč se s míčem otočil dozadu a radši přihrál stoperům,“ vzpomíná Pavel Zíka.

Liuni se nakonec v dresu Slovanu prosadil a stal se velkou oporou. Argentinec se skvěle uvedl hned v prvním zápase v dresu Severočechů, kdy dal hattrick Opavě. Lazzaro Liuni předváděl tak dobré výkony, až přilákal pozornost pražské Sparty. Na Letné už to ale tak slavné nebylo a útočník se posléze přes nižší italské soutěže vrátil zpět do vlasti.

Nejlepším obchodem Pavla Zíky v souvislosti s cizinci byl ale dle jeho vlastních slov Martin Dúbravka. Slovenská brankářská hvězda zažila raketový vzestup a během dvou let se z dánského Esbjerg fB dostala až do anglického Newcastlu. Tam gólman přestoupil po ročním angažmá v Liberci a půl roce ve Spartě. „Martin Dúbravka byl tehdy na lavičce předposledního týmu dánské ligy. Udělali jsme jednoduchý přestup do Liberce za pár drobných a za rok dostal nabídku ze Sparty a potom z Newcastlu.“

Klientem Pavla Zíky je i sparťanský útočník Benjamin Tetteh. Ten na Letnou přišel z Ďolíčku a teď září v rudém dresu. „Přišel za mnou jeden z agentů, se kterým spolupracuji, a řekl mi o Tettehovi. Zkusili jsme hostování na Slovácku, ale to moc nevyšlo. Pro tyhle hráče to není jednoduché. Tihle hráči potřebují jistý komfort, například aby tam byl obchod s potravinami z jejich země. Třeba Tetteh má rád africkou rýži, ne tu naši.“

Tetteh se pak přes Bohemians dostal do Sparty. „Ať se nám to líbí nebo ne, je éra velkých černých hráčů,“ Právě vysocí afričtí útočníci jsou podle Zíky hitem přestupového trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované