Hlavní obsah

Fotograf podepsal smlouvu se Sony, obrázky ale kradl na internetu

Foto: Instagram

Upravená fotografie na účtu Daryla Aidena Yowa.

Reklama

Populární instagramový fotograf Daryl Aiden Yow má na svém kontě více než 104 000 sledujících. Internetová sláva mu vynesla smlouvy s několika firmami, mezi jinými i s japonskou korporací Sony. Singapurský podvodník ale fotky stahoval z internetu a vydával za vlastní.

Článek

Snovou kariéru singapurského rodáka převrátilo naruby zjištění zpravodajského serveru Mothership, který odhalil desítky ukradených fotografií v Darylově galerii.

Daryl Aiden možná není skvělý fotograf, zručně ale ovládá program Photoshop. Fotky na instagramovém účtu pocházely z veřejně dostupných databází Shutterstock, CanStockPhoto, Unsplash a několika dalších. Falešný fotograf u nich měnil barevné filtry a zpravidla také do obrázku zakomponoval vlastní postavu.

Sony se singapurským podvodníkem spolupracovala v rámci kampaně na kompaktní fotoaparáty. Ukradené fotografie firma zveřejňovala na svém účtu, Daryl Aiden Yow potom firmu aktivně propagoval mezi svými fanoušky. Elektronický gigant se nyní za spolupráci s podvodníkem omlouvá.

Podle Emily Tanové z britského časopisu Campaign UK dnes firmy snadno naletí podvodníkům, za kterými stojí velké množství fanoušků. Podvody se přitom nemusejí soustředit jen na vytváření vlastního umění, sláva některých „influencerů” je živena zástupy fiktivních fanoušků s falešnými účty.

Instagram se chystá pokořit YouTube

Instagram umožní nahrávat videa do délky 60 minut. Šéf firmy Kevin Systrom by dokonce rád dokázal, že je Instagram pro mobilní telefony vhodnější než kanál YouTube. V aplikaci bylo dosud možné přehrávat videa trvající maximálně 60 sekund. Nová platforma prozatím poběží bez reklamy, kterou ale firma později nevylučuje.

Instagram, který v roce 2012 koupila společnost Facebook za jednu miliardu dolarů, se z aplikace původně vytvořené pro sdílení fotografií rozrostl do služby, kterou lidé využívají pro sdílení krátkých videonahrávek a posílání vzkazů. Počet aktivních uživatelů už překročil jednu miliardu.

Reklama

Související témata:

Doporučované