Hlavní obsah

Francouzský soud zpřísnil trest českému řidiči, který převážel migranty

Český řidič Jiří Sagan vypovídá u soudu ve městě Douai.

Reklama

Jiří Sagan je nyní odsouzený k trestu dvou let vězení a dostal také čtyřletý zákaz vstupu na území Francie. Původně ho čekal trest pouze rok a půl vězení a dvouletý zákaz pobytu.

Článek

Český řidič kamionu Jiří Sagan vězněný od loňského léta ve Francii za pašování migrantů se na svobodu nedostane. Ve vězení naopak zůstane déle. Tamní soud totiž nevyhověl jeho odvolání a trest mu ještě navíc zpřísnil.

Sagan je nyní odsouzený k trestu dvou let vězení a dostal také čtyřletý zákaz vstupu na území Francie. Původně ho čekal trest pouze rok a půl vězení a dvouletý zákaz pobytu.

Odvolací soud v severofrancouzském městě Douai oznámil své rozhodnutí skoro po měsíci od jednání, které proběhlo už 2. ledna.

Sagana u soudu zastupovali celkem tři právníci, dva Francouzi a jeden Čech. Svou verzi události přednesl i obžalovaný. Jeho advokáti napadali především procesní pochybení při vyšetřování, která podle nich prokurátor nedokázal uspokojivě vysvětlit.

Naopak prokurátor na jeho vině trval a dokonce požadoval zvýšení trestu.

Sagana zatkla policie na začátku loňského léta, když v jeho kamionu našla patnáct běženců z Iráku. Ti se v kamionu chtěli dostat z Francie do Velké Británie.

Sagan od začátku říká, že o nich nevěděl. Do kamionu se prý museli dostat tajně bez jeho vědomí. Tvrdí, že dodržel veškerá doporučená bezpečnostní pravidla.

„Že není něco v pořádku, to jsem zjistil, až když jsem před policejní kontrolou vypnul motor. V tu chvíli jsem slyšel z nákladního prostoru bouchání. Předtím jsem nic takového kvůli hluku motoru slyšet nemohl. Neměl jsem tušení, že tam někdo je,“ vysvětloval na začátku ledna odvolacímu soudu Sagan.

Prvoinstanční soud mu loni v září neuvěřil a uložil mu trest jeden a půl roku vězení. Sagan doufal, že odvolací soud dojde k jinému závěru a on se dostane na svobodu.

Saganovi právníci teď zváží, zda existuje ještě nějaký postup, který by mohl Saganovi pomoci.

Reklama

Související témata:

Doporučované