Hlavní obsah

Glosa: Co by měla Marie Benešová vysvětlit prezidentovi

Foto: Seznam Zprávy

Ministryně spravedlnosti spěchá na výběr nejvyššího státního zástupce.

Reklama

Článek

Prezident si na ministryni spravedlnosti potrpí, a tak by mohla Marie Benešová dát svému vládnímu angažmá nějaký smysl.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová navrhne vládě jméno nového nejvyššího státního zástupce, což doprovodila slovy, že „půjde proti zdi“ a „ať ji prý klidně odvolají“.

Což je mimochodem výborný nápad, každý silný premiér by ji vyhodil už dávno, nejpozději poté, co ministryně a poradkyně prezidenta Zemana v jedné osobě veřejně začala zpochybňovat vládní verzi o ruské stopě ve vrbětických výbuších.

Andrej Babiš si to samozřejmě nemůže dovolit, protože mu Benešovou do vlády nasadil sám prezident, ale třeba by to stálo za pokus, když už si o to Benešová takhle říká.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Co je ale skutečně pozoruhodné: Benešová spěchá, aby nový nejvyšší státní zástupce mohl úřad převzít hned poté, co Pavel Zeman vyklidí na konci června svou brněnskou pracovnu. Opozice sice tvrdí, že by nového nejvyššího státního zástupce měla jmenovat až nová vláda po podzimních volbách, nicméně Benešová trvá na svém. A vlastně proti tomu nelze nic moc namítat, jako členka vlády jen plní svou povinnost.

Jen je to v nepřehlédnutelném rozporu s tím, jak Babišova vláda postupuje v příběhu šéfa BIS Michala Koudelky. Tomu končí pětiletý mandát v půlce srpna a panuje všeobecná shoda, že by měl pokračovat – rozumí si s premiérem, vláda ho šestkrát navrhla do generálské hodnosti, má podporu opozice, takže každá silná a sebevědomá vláda by ho okamžitě potvrdila ve funkci na dalších pět let.

My ale nemáme silného premiéra ani silnou vládu, ale sbor podřízených prezidenta Zemana a jeho poradců, kteří nemohou Koudelku vystát. Takže se vymýšlí složité řešení, jak by šéf BIS sice ve funkci zůstal, ale jaksi jen dočasně, což je ze všeho nejvíc jen nedůstojné.

A tady by Benešová mohla konečně udělat něco užitečného. Prezident na svou „Marušku“ trpí a dá na její rady. A když už toho není schopen předseda vlády, mohla by aspoň ministryně prezidentovi vysvětlit, proč je správné Koudelku jmenovat znovu. Pak by snad její pobyt ve vládě dával nějaký smysl.

Reklama

Doporučované