Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Proč se množí nenávistné útoky proti neziskovkám

Glosa Daniela Kroupy: Komu a proč vadí neziskové organizace?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof Daniel Kroupa se ve své glose zaměřil na situaci neziskových organizací. Množící se nenávistné útoky proti nim považuje za nespravedlivé.

Článek

Neziskové organizace jsou různého druhu – humanitární, vzdělávací, zabývající se kulturní činností či sociálními službami, nebo sportem. Autoritáři zleva i zprava však podle filozofa Daniela Kroupy neziskovky a vlastně celou občanskou společnost nenávidí.

„Ti levicoví se snaží občanskou společnost zestátnit a vytvořit z ní systém ovládání občanů. Ti pravicoví se zase snaží předělat ji na komerční, sebrat jí veřejné zdroje a nechat ji živořit,“ míní bývalý politik a vysokoškolský profesor Kroupa. „Ve skutečnosti je ale celá občanská společnost pokladem liberální demokracie. Protože chrání prostor svobody. Prostor, ve kterém lidé nemusí čekat na zásah státu, když se objeví nějaký problém, ale kde se neziskové organizace dají dohromady a začnou problém řešit samy. Proto si zaslouží naši plnou podporu.“

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované