Hlavní obsah

Glosa: Zpackali jsme to a budou volby. Tak někoho obětujeme

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš podruhé uvádí Adama Vojtěcha do ministerského úřadu, květen 2021.

Reklama

Článek

Vojtěchův audit protikoronavirových opatření dělá dojem pokrytecké účelovky. Skuteční viníci právní blamáže nesedí na jeho ministerstvu, ale scházejí se ve Strakově akademii.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v neděli oznámil, že ve svém úřadě zahájil interní audit. Ten má zjistit, jak „reálně vznikala“ protiepidemická opatření, která v posledních týdnech jedno po druhém shazují soudy.

Za normálních okolností by to jistě byl správný postup. Pokud se ukazuje, že množství zákazů a omezení, které museli lidé a firmy během dlouhé epidemie koronaviru strpět, nenaplňovalo, ale porušovalo zákon, a tudíž bylo vymáháno neprávem, musí se ve „výrobě“ něco změnit. A jako první krok se logicky nabízí prověrka systému, jak vznik opatření dosud fungoval.

Jenže v tomto případě nelze o běžných okolnostech vůbec mluvit. Nejde ani tolik o chvat a stres, které sepisování pokynů a jejich změny pochopitelně doprovázely obzvlášť během rostoucích vln šíření nákazy. Problém je hlavně v tom, že pídit se po hříšnících na Vojtěchově ministerstvu nedává velký smysl. Jsou totiž jinde, na úrovni vlády.

Jak nedávno poukázaly Seznam Zprávy, opatření proti epidemii vznikala mimo zaběhnutý proces, bez řádného připomínkování. Vzhledem k časové nouzi se to dá částečně pochopit. Neomluvitelné ale je, že během vládních schůzí se do návrhů opatření výrazně zasahovalo, odborné hledisko šlo přitom často stranou.

Stačí si připomenout slova ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD. „Tvořit opatření finálně až na vládě je systémově úplně špatně. Ale to je tak prostě pořád,“ řekl. Nejednou se tak stalo, že legislativci z Ministerstva zdravotnictví zírali na tiskovou konferenci vlády, co z jejich podkladů nakonec vzniklo.

A ministr Vojtěch toto dobře ví. Jeho zdůrazňování, že od září 2020 u procesu nebyl, je laciné alibi. Všichni, kdo Vojtěcha ve vládě trochu sledovali, si mohli udělat jasno, zda je člověkem, který dokáže ubránit odborné hledisko před tlakem kolegů ministrů, natožpak premiéra.

Audit na ministerstvu sotva změní něco k lepšímu. Může ale napomoci k tomu, aby se obvinění z právní blamáže setřáslo z vlády a hlavně jejího předsedy, který před sněmovními volbami potřebuje, aby se o problémech a přešlapech spojených s covidem hovořilo co nejméně.

Zároveň se ukáže na nepohodlného člověka, konkrétně na náměstka pro legislativu a právo Radka Policara, který má podle všeho sehrát roli hlavního viníka. U něj může paradoxně vadit neohebnost. V rezortu je známo, že právě Policar se snažil bránit tomu, aby předpisy vznikaly horkou jehlou.

Díky služebnímu zákonu ministr nemůže náměstka Policara jednoduše odvolat. Vedení úřadu už nicméně chystá novou „systemizaci“, kterou se upraví organizační struktura ministerstva. Tímto osvědčeným způsobem už se Babišova vláda zbavila nejednoho náměstka.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované