Hlavní obsah

Google chce předpovídat záplavy. Začíná v Indii

Foto: Shutterstock.com

Google se snaží informovat uživatele o přírodních pohromách přebíráním výstrah od státních úřadů.

Reklama

Společnost Google se pomocí veřejně dostupných informací od nejrůznějších úřadů snaží předpovídat přírodní katastrofy. První oficiální výstrahu před povodní vydal Google v září ve městě Patna na severovýchodě Indie po monzunových deštích.

Článek

Americká společnost Google spustila v Indii projekt, který má místní obyvatele varovat před hrozícími záplavami. Pomocí složitých výpočtů se snaží předpovědět rozsah povodní a následně umístí výstrahu do své služby Veřejných upozornění, informoval v úterý technologický web The Verge.

Google se již léta prostřednictvím svých služeb snaží informovat uživatele o přírodních pohromách přebíráním výstrah od státních orgánů, jakým je například americký úřad pro krizové situace (FEMA). Nový projekt je založen na partnerství Googlu s indickými úřady, od nichž společnost čerpá potřebné údaje pro vlastní výpočty.

„Používáme umělou inteligenci a značnou výpočetní sílu k tvorbě lepších modelů, které předpovídají, kdy a kde záplavy nastanou, a tyto informace zařazujeme do Veřejných upozornění Google,“ napsal viceprezident inženýrského oddělení Googlu Yossi Matias.

Modely kalifornské společnosti údajně oproti dosavadním mechanismům přesněji předpovídají čas, místo a rozsah katastrofy, přičemž berou v potaz nejen výšku hladin řek, ale také podobu krajiny kolem nich nebo historické záznamy. „Z toho generujeme mapy a vytváříme i stovky nebo tisíce simulací pro každé místo,“ vysvětlil Matias.

The Verge napsal, že nástroj je aktuálně dostupný pouze v oblasti města Patna na severovýchodě Indie, přičemž první výstraha z nového systému už vzešla v průběhu září po silných deštích. Google ale chce působnost předpovědi povodní rozšířit i do dalších zemí. S Indií firma začala, protože každé páté úmrtí na světě spojené se záplavami se údajně odehraje zde.

„Předpověď záplav může jednotlivcům a úřadům pomoci lépe se připravit na ochranu lidí, ale přesné předpovědi v současnosti nejsou na mnoha místech dostupné,“ napsal Matias. Povodně vyvolané monzunovými dešti ve státě Kérala na jihu Indie si v srpnu vyžádaly přes 400 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Doporučované