Hlavní obsah

Hackerský útok na polské politiky. Varování pro Česko, nebo boj o moc?

Foto: Krystian Maj/KPRM

Šéf kanceláře polského premiéra Michał Dworczyk.

Reklama

Kybernetický útok na e-maily polských politiků se týkal až 150 lidí, píše s odkazem na své zdroje deník Rzeczpospolita. Vláda ukázala prstem na Rusko.

Článek

Už více než dva týdny v Polsku rezonuje téma hackerského útoku na elektronickou poštu. Nejviditelnější obětí byl až dosud šéf kanceláře premiéra a ministr bez portfeje Michał Dworczyk, který má na starosti mimo jiné koordinaci očkování proti covidu-19.

Deník Rzeczpospolita v pondělí napsal, že se obětí hackerů stalo až 150 ministrů a zákonodárců. „Jmenný seznam je přísně střežen, vyšetřování v té věci vede okresní prokuratura ve Varšavě,“ uvádí noviny. Mezi poškozenými je i jedna z poslankyň opoziční Občanské platformy (PO), potvrdil deníku šéf poslaneckého klubu PO Cezary Tomczyk.

Obsah Dworczykových e-mailů ze soukromé schránky se postupně objevuje na kontě „Důvěrný rozhovor“ na ruské komunikační aplikaci Telegram, která je oblíbená ve východní Evropě. Například v pondělí se objevila korespondence o dodávkách vakcín z letošního února, do které byl zapojený mimo jiné Dworczyk a šéf polských státních hmotných rezerv.

Zbrojní zakázka a vojáci v ulicích

Nedávno média informovala o e-mailech o pozadí vyjednávání o zbrojní zakázce na systém raketových prostředků krátkého dosahu Narew. Ale také komunikace úřadu vlády, která z pracovních e-mailů úředníků míří na Dworzykův soukromý e-mail.

Výbušnou informací byl i údajný Dworczykův e-mail, ze kterého vyplývá, že vláda loni na podzim uvažovala o možnosti poslat do ulic vojáky. V té době v zemi probíhaly masové protesty proti de facto úplnému zákazu umělého přerušení těhotenství. O scénáři nasazení armády už loni v prosinci informoval Deník Gazeta Prawna. V údajném Dworczykově e-mailu autor vysvětluje, že by bylo nasazení vojska vnímáno negativně a poškodilo armádu i vládu.

Dworczyk už přiznal, že k nabourání jeho soukromé schránky skutečně došlo, společně s ním byla cílem úspěšného útoku i jeho manželka. Politik opakuje, že v poště neřešil utajované záležitosti, a že šlo o organizovaný útok.

Naposledy v neděli v rozhovoru pro portál wPolityce.pl Dworczyk uvedl, že „se to musí brát jako útok dokonce širší než jen na vládu republiky, zaútočili na náš stát“. Dodal, že používal dvoufázové ověření a během posledních devíti měsíců dvanáctkrát měnil heslo. Jenže server Wirtualna Polska, kde se Dworczykův e-mail nacházel, napsal, že politik dvoufázové zabezpečení nepoužíval a že do schránky se dostal někdo, kdo znal jeho přihlašovací údaje a heslo.

Kaczyński i Morawiecki: Je to útok z Ruska

Šéf polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) a zároveň vicepremiér pro bezpečnost Jarosław Kaczyński už v pátek v prohlášení uvedl, že se útok týkal „nejdůležitějších polských úředníků, ministrů, a poslanců různých politických směrů“. Veden byl z území Ruska, dodal Kaczyński s odkazem na civilní kontrarozvědku ABW a vojenskou kontrarozvědku. Podrobnosti ale nejsou známy.

O útoku vedeném z Ruska mluvil pak i premiér Mateusz Morawiecki. „Polští politici a úředníci různých politických směrů, samozřejmě většinou vládní, byli napadeni jako společnost, jako stát, kybernetickým útokem zpoza naší hranice,“ uvedl v pátek předseda polské vlády.

Kolem útoku ale dosud panuje celá řada nesrovnalostí, pochybností a spekulací. Liberální portál Oko.press napsal, že politici PiS reagovali zmateně. Na jednu stranu se snaží věc bagatelizovat a obviňují média z šíření fake news a neúmyslné „spolupráce“ s hackery, pakliže píšou o zveřejňovaných informacích. Politici totiž upozorňují, že se do obsahu e-mailů mohlo zasahovat.

Na druhou stanu politici mluví o útoku na celou společnost, o ruské agresi vůči Polsku a pokusu o destabilizaci NATO.

Mezi novináři se spekuluje také o tom, že je aféra důsledkem vnitřního stranického boje v PiS a pokus o eliminaci Dworczyka - jedné z nejviditelnějších tváří PiS. V polské politice se takovému podezření nelze divit, má totiž už bohatou „tradici“ odposlechů a s nimi spojených afér. K zatím největší došlo v roce 2014, kdy se na veřejnost dostaly odposlechy politiků tehdejší vládní koalice Občanské platformy a lidovců z luxusních varšavských restaurací.

Téma hacknutých e-mailů už minulý týden projednávali na neveřejné schůzi poslanci. Opoziční poslanci ale vládu zkritizovali za to, že více než prezentace nových informací a analýzy šlo o školení kyberbezpečnosti.

„Celá ta báchorka o velkém ohrožení je tu pro to, aby odvedli pozornost od toho, že vysoce postavení státní úředníci, premiér, ministři využívali soukromé e-maily k vyřizování důležitých státních záležitostí,“ prohlásila v neděli poslankyně Levice Joanna Scheuringová-Wielgusová. Politiky, kterých se útok týkal, vyzvala k rezignaci.

Reklama

Doporučované