Hlavní obsah

Hajlovali, nadávali a pak černocha v tramvaji zmlátili, řekl svědek. Bojí se o život

Většina svědků patří mezi kamarády obžalovaných a tvrdí, že nic neviděli nebo že si nic nepamatují.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Se strachem svědků o vlastní život nebo se záhadnou ztrátou jejich paměti se musí potýkat Obvodní soud pro Prahu 10, který řeší výjimečný rasistický zločin. Jde o útok, který se předloni na podzim odehrál v pražské tramvaji číslo 6. Na muže černé pleti tam podle obžaloby zaútočili fanoušci fotbalové Sigmy Olomouc.

Článek

Před soudem stanuli tři mladí muži, které svědci označili za hlavní útočníky. Dvaadvacetiletý Štěpán Černín studuje vyšší odbornou školu zaměřenou na výpočetní techniku, devatenáctiletí Tomáš Satora a Josef Richard Uhlík se učí na sklenáře.

Už na minulých jednáních loni na podzim soud narazil na zásadní problém. Většina svědků patří mezi kamarády obžalovaných a tvrdí, že nic neviděli nebo že si nic nepamatují.

Další svědci mají strach. Dnešní jednání tak probíhalo za výjimečných okolností. Jeden z nejdůležitějších svědků vypovídal v utajení. V soudní síni byl slyšet jen jeho speciální technikou upravený hlas.

„Do tramvaje přistoupila skupina fotbalových fanoušků. Byli opilí. Pokřikovali rasistické věci, například Jude Slavia. Pak křičeli Sigma Olomouc, tak jsem pochopil, že jsou z Olomouce," popisoval situaci soudu svědek.

„V tramvaji seděl černoch, kterého začali napadat. Křičeli na něj: Negře, vrať se do Afriky. Pak ho začali i mlátit. On se zkusil bránit. Jednoho z těch útočníků se chytil. Ale všichni se do něj pustili. Mlátili ho pěstmi do hlavy, kopali ho. Bylo to velmi brutální," vyprávěl soudu svědek.

Strach o život má i oběť zločinu, napadený muž. Po útoku skončil v nemocnici a dodnes se z události vzpamatovává. Jeho totožnost proto soud nezveřejnil. A také on vypovídal už loni u soudu utajeně prostřednictvím komunikační techniky. Jde o vysokoškolsky vzdělaného muže s doktorátem, který v Praze žije přes deset let a živí se programováním.

Už krátce po útoku policie narazila na problém, že řada svědků nebyla ochotná proti útočníkům svědčit. Na příjezd policie počkali z několika desítek cestujících pouze tři lidé, kteří vše v tramvaji viděli.

Soud po výslechu utajeného svědka jednání odročil na březen, kdy chce vyslechnout soudní znalce. Pak zřejmě dokazování ve věci uzavře a bude moci rozhodnout.

Reklama

Doporučované