Hlavní obsah

Stranická hádka na Facebooku. Hejtman ČSSD se pohádal se Škromachem o vládě. Mnoha lidem jde jen o pozice, napsal

Co říkají aktéři facebookové hádky poté?Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vnitrostranické referendum o účasti ve vládě vyvolává v ČSSD vášnivé diskuze i na sociálních sítích.

Článek

Nervozita v řadách bývalé vládní strany, která drtivě propadla ve volbách, roste.

Sociální demokraté mají navzdory volební porážce možnost i s 15 poslanci opět vládnout, ale rozcházejí se v tom, zda tuto budoucnost přijmout.

Své protichůdné názory na budoucnost ČSSD si na Facebooku vyříkaly dvě důležité postavy strany - bývalý místopředseda a senátor Zdeněk Škromach a plzeňský hejtman Josef Bernard.

Ten vášnivou debatu na sociální síti odstartoval, když reagoval na slova místopředsedy Jiřího Zimoly (na serveru Aktuálně.cz), aby ti, kdo se svým názorem neuspěli, „zamkli ústa, nebo stranu opustili“.

„Ne účinkování ČSSD ve vládě, a basta,“ napsal Bernard. „Ale chápu, že poslední mejdan může být lákavý. A moc prosím, nezačínejme reformu ČSSD tím, že si začneme vyhrožovat vyhazovem,” uvedl.

Proti tomu se postavil právě Zdeněk Škromach.

Nejprve uvedl, že chápe Bernardovy „pohnutky i loajalitu“, což byla narážka na to, že plzeňští sociální demokraté mají blízko k někdejšímu místopředsedovi ČSSD Milanu Chovancovi, který na letošním sjezdu neuspěl s kandidaturou na předsedu.

A pak se Škromach postavil za Zimolu, že by poražená strana referenda měla umlčet svůj názor.

„Příkladem může být Slávek Sobotka, kterému se nelíbilo směřování strany po podzimních volbách a rozhodl se Sněmovnu opustit. Každý má právo se svobodně rozhodnout a já na tom nevidím nic zvláštního,” uvedl Škromach.

Naopak podle Bernarda jsou Zimolovy výroky na hraně.

„Jsme snad nejvíc rozkolčená strana, která v zemi existuje. Začínat tu reformu tím, že řeknu, že kdo má jiný názor, ať odejde, to mi připadá úplně nešťastné,” uvedl Bernard.

Posléze oba aktéři sporu Seznamu řekli, že nepovažují přestřelku za škodlivou pro ČSSD, ačkoliv jsou oba vůči svým stranickým oponentům velmi kritičtí.

„Já přeci nic kontroverzního neříkám. Myslím si, že hodně lidem začala imponovat místa na ministerstvech a že hodně lidí je vedeno touhou dostat se zpět do pozic. Myslím si, že to sociální demokracii může jen uškodit. To je celé,” pronesl na stranu podporovatelů účasti ve vládě Josef Bernard.

Podle Škromacha pak veřejnou debatu odstartovali přímo čelní představitelé strany - třeba předseda Senátu Milan Štěch, který k neúčasti ve vládě spolustraníky otevřeně vyzval.

Škromach míní, že jeho názor řadového člena straně uškodit nemůže.

Reklama

Doporučované