Hlavní obsah

Herec Jan Skopeček prošel koncentračním táborem, divadlo hrál 72 let

Herec Jan Skopeček v září oslaví už 93. narozeniny. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tři chlapi na cestách, Tři chlapi v chalupě nebo Kameňák. Kdo by neznal zábavného morouse, herce Jana Skopečka, který v září oslaví už 93. narozeniny.

Článek

S Janem Skopečkem jsme zavzpomínali na dětství v Litoměřicích i na první zážitky na prknech divadla v Přerově. Osudovým bylo ovšem jihlavské divadlo, tam poznal životní lásku Věru Tichánkovou.

Při vyprávění došlo i na vojnu. „Na vojně jsem byl v Hlučíně, to je mezi Ostravou a Opavou, tam jsem byl 10 měsíců,” říká Jan Skopeček.

Vzpomínky na válku a koncentrační tábor nebyly příjemné. „Já jsem byl zavřený půl roku, pak jsem byl půl roku nejdřív v Německu jako totálně nasazený, potom jsem byl půl roku v koncentračním táboře. Bylo to v zimě, tak se pracovalo jenom od deseti hodin ráno do čtyř odpoledne, pak se nemohlo, protože byla zima,” vzpomíná herec.

Manželství s Věrou Tichánkovou trvalo 65 let. Oba herci spolu byli dennodenně, hráli oba v Divadle pod Palmovkou, kterého byl Jan Skopeček zakládajícím členem. Divadlo je také jeho celoživotní láskou a má na něj nejvíc vzpomínek: „Hrál jsem ho 72 let. Tuhle jsem počítal, které role mě bavily nejvíc, a je jich deset. Je mezi nimi třeba Cyrano z Bergeracu, Malvolio ve Večeru tříkrálovém nebo Tři mušketýři, tam jsem hrál patnáct rolí.” Několik her Jan Skopeček i napsal.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den premiérově od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované