Hlavní obsah

Hitler z Brna: Zrekonstruovali jsme pokus o fašistický puč

Reportáž Jaroslava Mareše o pokusu o fašistický puč v Brně.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na začátku roku 1933 se ve vojenských kasárnách v Brně-Židenicích odehrál pokus o fašistický převrat po vzoru Benita Mussoliniho. Kdyby plán vyšel, zavládl by v republice fašistický režim o týden dříve než v Německu.

Článek

Za myšlenkou přepadnout kasárna stál propuštěný nadporučík československé armády Ladislav Kobsinek. „Představoval si, že kasárna dobude. A přesvědčí část vojáků, aby se k nim přidala,“ říká Ivo Pejčoch z Vojenského historického ústavu. „Měl i naplánováno, že ve stejnou dobu by měla být fašisty z Tišnovska napadena i kasárna pěšího pluku 10 také v Brně.“

Na čem pokus o státní převrat selhal? Jaké dějiny bychom psali, kdyby tato brněnská akce neskončila fiaskem a měli jsme u nás fašistický režim těsně před nastolením nacistického v Německu? Byl by Adolf Hitler náš spojenec?

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Celý pořad Záhady Josefa Klímy: O brutálním útoku mladíků před známou pražskou diskotékou. Zákulisí chystaného puče v době vzestupu nacistů. A glosy hudebníka Lipa a novináře Mitrofanova. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované