Hlavní obsah

Hlavní Pulitzerova cena letos patří newyorským médiím za odhalení v kauze Weinstein

Newyorská média byla oceněna za odhalení sexuální aféry Harveyho Weinsteina.

Reklama

Hlavní ocenění si letos odnesly deník The New York Times a časopis The New Yorker. Za vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb byl oceněn také The Washington Post.

Článek

Prestižní novinářské a umělecké Pulitzerovy ceny byly rozdány. Hlavní cenu v letošním roce získal americký deník The New York Times a časopis The New Yorker za odhalení sexuální aféry filmového producenta Harveyho Weinsteina, které zvedlo celosvětovou vlnu odporu proti sexuálnímu obtěžování žen.

Newyorský deník byl spolu s listem The Washington Post oceněn i v kategorii amerického domácího zpravodajství za články o vyšetřování údajných kontaktů prezidentského kandidáta Donalda Trumpa s Ruskem.

Pulitzerovy ceny jsou považovány za vrchol amerických žurnalistických ocenění a každoročně se předávají v 21 samostatných kategoriích, z toho 14 jich je novinářských. Porota z Kolumbijské univerzity letos ocenila dvě newyorská periodika za sérii článků, ve kterých média zveřejnila příběhy žen obviňujících Weinsteina ze sexuálních útoků. Oběma se postupně podařilo vykreslit obraz mocného muže Hollywoodu, který své postavení využíval k sexuálním deliktům na jemu podřízených ženách.

Sám Weinstein popírá, že by s některou z žen měl sexuální kontakt bez jejího souhlasu, aféra už ho však stála místo v jeho vlastní produkční společnosti. Jeho případ dal také vzniknout celosvětové kampani MeToo, v rámci které svoje zkušenosti se sexuálním obtěžováním zveřejnily stovky dalších lidí.

Stejně jako loni se cena za vnitroamerické zpravodajství týkala odhalení spojeného s Trumpovou volební kampaní. Zatímco před rokem ji obdržel novinář deníku The Washington Post za články o sporných charitativních aktivitách prezidentského kandidáta, letos tento list spolu s NYT získal ocenění za články informující veřejnost o vývoji ruské kauzy.

Univerzitní porota kromě novinářských cen uděluje také sedm ocenění v uměleckých kategoriích. Cenu za literární fikci letos získal americký romanopisec Andrew Sean Greer za humoristickou knihu Less (Méně) o spisovatelově krizi středního věku. V hudební kategorii byl oceněn rapper Kendrick Lamar za album DAMN.

Reklama

Doporučované