Hlavní obsah

Hole, brýle, paruky. Přehled věcí, na které už nedostanete příspěvek

Na co už nebudou přispívat pojišťovny?Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdravotní pojišťovny přestanou nemocným od letošního srpna přispívat na některé pomůcky.

Článek

Nákup zdravotních pomůcek, které potřebují nemocní, zejména starší lidé, se od letošního srpna znatelně změní.

Zdravotní pojišťovny zruší pro pacienty od 14 let nejen příspěvek na brýle a obruby, o němž se už psalo.

Podle zákona, který byl loni schválen, si lidé budou muset platit i za další zdravotnické pomůcky.

Novela počítá s tím, že si pacienti ze svého budou muset nově platit třeba za hole, paruky, sedátka do vany či křesla pro pacienty, kteří mají problémy s pohybem. Změny se dotknou i lidí, kteří používají inkontinenční pomůcky, například pleny nebo vložky.

Třeba v případě paruk v současné době, jak uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová, přispívaly pojišťovny až částkou ve výši jednoho tisíce korun. Na sedačky do vany nebo sprchy pak dávaly až dva tisíce korun jednou za pět let.

Na brýlové obruby pak zdravotní pojišťovny přispívaly částkou 150 korun.

„Když se celá řada úhrad zdravotních pomůcek navyšuje, přibývají nové a zároveň se do toho systému nepřileje velké množství finančních prostředků, tak je jasné, že některé platby musí být vyřazeny,“ hájí změny Jakub Král, který na ministerstvu zdravotnictví vedl komisi pro regulaci úhrad. Právě ta se na přípravě zákona spolupodílela.

Zástupce ministerstva: Dělá se revoluce z toho, že si lidé budou muset obroučky zaplatit ze svého. Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že zdravotní pojišťovny v příštím roce zaplatí za pomůcky až o 500 milionů korun více.

Od prvního října budou naopak platit za některé nově. Jde třeba o inzulinové pumpy. Pojišťovny budou platit jednou za čtyři roky nákup tohoto přístroje a jeho provoz. V prvním roce provozu půjde o částku až do výše 71 tisíc korun, v dalších pak ve výši 65 tisíc.

Hradit budou pojišťovny nově i senzory na měření glykemie, terapeutickou obuv nebo pomůcky při popáleninách.

A u některých dalších pomůcek se platby zvýší. „Úhrada pro sluchadlo na kostní vedení bude navýšena až na dvojnásobek, tedy na 10 500 korun za jedno sluchadlo,“ uvedla Štěpanyová jeden z příkladů.

Změny vyvolaly spor v koalici

Změny se však dotknou také pacientů, kteří používají inkontinenční pomůcky, například pleny nebo vložky. Nově podle zdravotního experta Ondřeje Dostála budou mít lidé stanoven maximální počet kusů a částku, kterou jim pojišťovny měsíčně zaplatí.

„Problém je, že když pacient chodí k více lékařům nebo do více výdejen, tak ty si navzájem neřeknou, co už pacient v daném měsíci vyčerpal jinde. A od pojišťovny se to nedozví, protože informace o tom, kolik kusů se vydalo a uhradilo, rozhodně neběhají online v reálném čase, ale mají zpoždění dva týdny či měsíc,“ uvedl Dostál.

Než média popsala, že zdravotní pojišťovny přestanou přispívat na brýle i dražší skla či obruby, nebyly změny politiky kritizovány. Až nyní se proti tomu postavili zástupci vládní ČSSD i komunisté, kteří vládu podporují.

Šéf KSČM Vojtěch Filip již uvedl, že se kvůli tomu setká s premiérem Andrejem Babišem. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček chce pak změny řešit na nejbližší schůzce zástupců koaličních stran.

Ministr Vojtěch však říká, že v současné době žádné úpravy zákona nepřipravují.

Reklama

Doporučované