Hlavní obsah

Hongkong se chystá zakázat elektronické cigarety

Neexistují prý důkazy, že by elektronické cigarety pomáhaly lidem přestat kouřit.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Hongkong plánuje zakázat používání elektronických cigaret kvůli ochraně veřejného zdraví. Správkyně semiautonomní čínské oblasti Carrie Lam to v polovině října oznámila na každoročním politickém setkání hongkongské legislativní rady.

Článek

Podle agentury AP Lamová na schůzce uvedla, že vláda sestavila návrh zákona, který zakazuje dovoz, výrobu, prodej, distribuci a propagaci elektronických cigaret a vaporizérů. Vláda se je rozhodla zakázat především z toho důvodu, že existuje jen velmi málo výzkumů, které by se zaměřovaly na dlouhodobé účinky včetně toho, zda e-cigarety pomáhají lidem přestat kouřit.

Vaporizéry a e-cigarety jsou v Hongkongu populární především mezi mladistvými, kteří si je pořizují v moderních obchodních střediscích v částech města jako Mong Kok. Zákaz e-cigaret zde přirozeně znepokojuje většinu obchodníků. „My, prodejci e-cigaret, chceme kuřákům obyčejných cigaret poskytovat alternativu. Existuje mnoho zpráv, které dokazují, že e-cigarety jsou méně škodlivé než ty klasické,” řekl agentuře AP majitel jednoho z obchodů Max Chan.

Proti zákazu se staví i samotní uživatelé elektronických cigaret. „Vláda tímto zákonem odpírá kuřákům možnost zvolit si méně škodlivý produkt,” řekl Joseph Lo, jeden z pravidelných uživatelů přístroje. „Když může vláda zakázat e-cigarety, proč to samé neudělá i s klasickými cigaretami?” dodal.

Hongkongská legislativní rada tvrdí, že zatím neexistuje výzkum, který by prokázal, že vaporizéry či e-cigarety obsahují menší množství škodlivých karcinogenních látek než klasické cigarety. Podle rady by lidé, kteří se snaží skoncovat s kouřením, měli raději využívat více osvědčené metody, jako je například metoda NRT (Nicotine Replacement Therapy), při níž je užíván nikotin jinými prostředky než skrze tabákové výrobky, jako jsou nikotinové náplasti, žvýkačky či inhalátory.

Tento zákaz podle producentů tabákových výrobků nezabrání mladým získávat tyto produkty přes internet nebo na černém trhu. Nejschůdnějším řešením by podle výrobců bylo používání e-cigaret pouze regulovat – zamezit prodeji výrobků nezletilým a zároveň umožnit dospělým uživatelům mít možnost výběru potenciálně méně škodlivé alternativy.

Používání elektronických cigaret, které obvykle obsahují stimulující látku nikotin, již zakázalo více než 20 zemí světa. Nárůst počtu dospívajících, kteří e-cigarety užívají, znepokojuje americké úřady. Ty se obávají, že se mladiství snadno stanou závislými a s velkou pravděpodobností přejdou ke klasickým cigaretám.

Poptávka po tabákových výrobcích sice celosvětově klesá, Čína však stále zůstává jejich největším producentem a konzumentem – podle agentury AP je pravidelnými kuřáky více než polovina Číňanů. V Hongkongu již spotřebu cigaret značně omezil zákaz kouření ve veřejných prostorech, od nového zákazu elektronických cigaret si vláda slibuje především celkové zlepšení kvality života ve městě.

Reklama

Doporučované