Hlavní obsah

Hrál jsem super hokej, říká hvězda San Jose. Hertl dostane novou smlouvu, o kolik si řekne milionů?

Rozhovor s Tomášem Hertlem.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Hertl má za sebou zatím nejlepší sezonu v kariéře a brzy podepíše novou lukrativní smlouvu v NHL. Nejen o tom český hokejista mluvil v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Když před pěti lety vlétl do NHL, byl kolem něho slušný povyk. Všem fanouškům se ještě teď vybavuje, jak drzou kličkou hokejkou mezi nohama zesměšnil gólmana Martina Birona a zakončil životní večer čtvrtým gólem. V tu chvíli coby nováček vládl ofenzivním statistikám NHL a útočil na Calder Trophy.

Potupený gólman Rangers záhy nato ukončil kariéru, také Hertl měl namále. Jeho vzlet ke hvězdám zákeřným zákrokem na koleno zbzrdil Dustin Brown z LA Kings. Vážné zranění Hertla poznamenalo a také trošku změnilo.

„Role v týmu se mi (po návratu) změnila. Místo mě naskočil do lajny Joe Pavelski, sehrál se s Thorntonem a převzal mou roli. Hrajou od té doby spolu. A o mně trenéři zjistili, že mám i defenzivní schopnosti. Můžu chodit na buly, zvládám bránit oslabení. Hraju úplně všechno a mě to baví. Teď nepomáhám týmu jen góly, ale i blokováním střel. Mám větší zodpovědnost,” říká Hertl.

„Samozřejmě jsou na hokeji nejlepší góly, miluju je dávat. Navíc je každý sleduje. Všichni ve zprávách vidí, kolik dal kdo gólů a ne, co hráč udělal mimo. Ale mě těší i to, jak důležitý jsem pro tým a jak mě trenér využívá,” říká čtyřiadvacetiletý Hertl.

Za sebou má pátou sezonu v NHL, ta byla jeho dosud nejlepší v kariéře. Ke 46 bodům (22+24) v základní části přidal dalších devět v play off (6+3). A jako two-way center se stal jedním z pilířů ambiciózních Sharks. V nové roli se našel, jeho vzorem je Anže Kopitar. Kapitán Los Angeles, který byl letos vyhlášen nejlépe bránícím útočníkem soutěže.

Stvrdit klíčové postavení v sestavě San Jose může Hertl brzy. Jeho agenti v těchto dnech vyjednávají o novém dlouhodobém kontraktu.

Hertlovi smlouva s příjmem 3 miliony dolarů za sezonu k 1. červenci vyprší, San Jose mu nabídnou novou. Podle odhadu Seznamu by si český hokejista mohl přijít až na dvojnásobek než doposud, nový kontrakt by mu mohl zaručovat průměrný výdělek okolo šesti milionů dolarů.

„Už se těším, až to bude za mnou a smlouvu podepíšu. Sharks jsou se mnou spokojeni, já také. S novým kontraktem budu mít větší zodpovědnost, připravuju se na to. V play-off jsem ji měl, hrál jsem skoro nejvíc. Budu muset být důležitý pro tým, i když se nebude dařit. Já si na to ale věřím a pevně doufám, že na to mám i povahově. Chci být lídrem a chci to dokázat,” říká Hertl.

Celý rozhovor si můžete pustit nahoře ve videu.

Hvězda NHL o vysoké smlouvě, tlaku i touze reprezentovat. Hostem Seznamu byl Jakub Voráček.Video: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované