Hlavní obsah

Ikea a Rockefeller spojují síly. Dají miliardy na čistou elektřinu

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

Ikea Foundation hodlá společně s Rockefellerovou nadací poskytnout miliardu dolarů na podporu projektů, které by měly zajistit rozšíření obnovitelné energie v chudých zemích.

Článek

Ikea společně s Rockefellerovou nadací oznámila, že každá ze společností uvolní 500 milionů dolarů na čistší energie v rozvojových zemích. Zhruba 2,8 miliardy lidí na celém světě nemá podle OSN přístup ke spolehlivým zdrojům energií.

Podle odhadů nadací by uvolněné prostředky měly v příštím desetiletí zajistit energii miliardě z nich.

Společnosti očekávají, že jejich příspěvek sníží uhlíkové emise o miliardu tun. Především proto, že hodlají nabídnout alternativu komunitám, které by se normálně při výrobě energie spoléhaly na fosilní paliva.

Nadace se snaží přilákat další investory

Obě společnosti uvedly, že jejich peníze půjdou na snížení rizikovosti projektů, kterým se soukromý kapitál obvykle vyhýbá.

„Pokud jde o dodávku obnovitelné energie do chudých zemí, nikdy se nepodařilo nic v takového rozsahu. Investice pomohou zvýšit pákový efekt rozvojových zemí prostřednictvím soukromých společností a mezinárodních rozvojových agentur,“ řekl serveru Bloomberg Rajiv Shah, prezident Rockefellerovy nadace.

„Musíme být upřímní a uvědomit si, že současný přístup nepřináší takový dopad, který svět v dnešní době potřebuje. Jde nám hlavně o urychlení procesu,“ uvedl pro Bloomberg Per Heggenes, výkonný ředitel nadace Ikea.

G7 nedodržela slib

Bohaté země jsou momentálně pod tlakem kvůli starému příslibu v oblasti klimatu. V roce 2009 totiž slíbily, že do roku 2020 uvolní 100 miliard dolarů ročně, aby pomohly rozvojovým zemím vyrovnat se s nejhoršími dopady klimatických změn. Velmoci se rovněž zavázaly, že budou investovat do zelených technologií.

Vůdci G7 však minulý týden na jednání pouze zopakovali, že chtějí dosáhnout milníku, přestože k němu mělo dojít v loňském roce. Podle nejnovějších údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj dosáhly investice v roce 2018 výše 78,9 miliardy dolarů, což je od dohodnutých 100 miliard poměrně daleko.

Rozvojové země tvrdí, že potřebují pomoc s financováním, pokud mají zintenzivnit své ambice ve snižování uhlíkových emisí a investovat do technologií potřebných k bezemisní budoucnosti. Rozdělení investic je po pandemii obzvláště náročné, protože bohaté země investují biliony do oživení vlastních ekonomik, zatímco chudé státy se snaží zotavit.

20 miliard na energie od Číny

Finanční oporou rozvojových zemí je více než deset let Čína, která intenzivně investuje do tamní výroby energie. Podle think tanku The American Enterprise Institute napumpovala jen v letech 2019 a 2020 do energetických projektů v rozvojových zemích více než 20 miliard dolarů. Investice zahrnovaly projekty v oblasti uhlí a obnovitelné zdroje v solární, vodní a jaderné oblasti, jakož i financování distribučních soustav.

„Náš vklad je především počátečním kapitálem. Chceme motivovat ostatní, aby poskytli více komerčně orientovaných investic, aby se projekty v zemích ujaly,“ řekl prezident Rockefellerovy nadace.

Poukázal například na Indii, kde Rockefellerova nadace strávila deset let financováním dvou set mikrosolárních sítí, které sloužily vzdáleným vesnicím. Jakmile byly uzly zpracovány, indická společnost Tata Power souhlasila s rozšířením projektu na 10 000 sítí.

Plánované projekty se budou týkat Indie, Afriky a Latinské Ameriky.

Reklama

Doporučované