Hlavní obsah

Indie se zbaví jednorázových plastů do roku 2022, slíbil Módí

Indie chce bojovat s plastovým znečištěním.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Indický premiér Naréndra Módí se zavázal, že jeho země přestane do roku 2022 využívat jednorázové plasty. Indie se tak připojí k další šedesátce zemí, které se již rozhodly proti plastům bojovat.

Článek

Z Indie podle premiéra Naréndry Módího zmizí do roku 2022 všechny jednorázové plasty. Módí ku příležitosti Světového dne životního prostředí rovněž slíbil, že země zahájí kampaň za boj proti odpadkům v oceánech. Ty přitom zahlcují miliony tun plastů ročně a ohrožují tak podmořský život především v Asii, ale i na těch nejodlehlejších místech planety. Mikroplasty již byly nalezeny i v kohoutkové pitné vodě a v jídle. K boji proti nadužívání plastů se připojilo již více než šedesát zemí světa včetně Keni, Srí Lanky nebo Číny.

Indie je nejrychleji rostoucí ekonomikou světa, která je zároveň s více než jednou miliardou obyvatel jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí. „Volby, které dnes učiníme, předurčí naši společnou budoucnost,” řekl Módí. „Nebude to snadné, ale skrze osvětu, technologii a globální spolupráci zvládneme zvolit tu správnou cestu,” dodal.

Ředitel environmentálního oddělení Organizace spojených národů Erik Solheim pro list The Guardian uvedl: „Není pochyb o tom, že stojíme na pokraji plastové pohromy. Indie nám však ukazuje, že i politicky motivovaná reálná změna v chování může inspirovat okolní svět a podnítit skutečnou změnu.”

Indie, kterou lemuje 7 500 kilometrů pobřeží, rovněž zahájí podmořský program, jehož úkolem bude měřit, kolik plastů se do oceánu dostane skrze indické pobřežní vody. Zbavit plastových i jiných odpadků by se postupně měly i nejznámější indické památky, včetně Tádž Mahalu. „Zhoršování životního prostředí dopadá nejvíce na ty nejchudší a nejzranitelnější. Je proto povinností každého z nás zajistit, aby ekonomický blahobyt negativně neovlivňoval prostředí, ve kterém žijeme,” dodal Módí.

Reklama

Doporučované