Hlavní obsah

Investigativní novinář Golunov je volný, ruský ministr vnitra oznámil konec jeho stíhání

Ruský novinář Ivan Golunov je volný.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Ruský ministr vnitra Vladimir Kolokolcev v úterý oznámil, že skončí stíhání investigativního novináře Ivana Golunova, obviněného z údajného držení drog. Golunov má být podle ministra ještě v úterý propuštěn z domácího vězení, uvedla agentura Interfax.

Článek

„Na základě kriminalistických, biologických, daktyloskopických a genetických vyšetření a posudků bylo rozhodnuto ukončit trestní stíhání Ivana Golunova kvůli tomu, že nelze dokázat jeho účast na spáchání zločinu,“ řekl Kolokolcev.

Ministr rovněž informoval o odvolání policistů, kteří měli novinářův případ na starosti, a o tom, že navrhl prezidentovi Vladimiru Putinovi sesadit z funkcí policejní velitele, kteří mají v Moskvě na starosti boj proti narkotikům.

Investigativního novináře Ivana Golunova z nezávislého serveru Meduza policie zatkla na konci minulého týdne. Po zatčení byl obviněn z držení drog. Reportér, známý odhalováním korupce, obvinění odmítal a tvrdil, že drogy, údajně nalezené během domovní prohlídky, podstrčili do jeho bytu sami policisté. Za Golunova se postavili jeho kolegové z nezávislých i státních médií. Pochyby o policejním postupu vyjádřila i šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

Matvijenková, která v Rusku zastává třetí nejvyšší ústavní funkci po prezidentovi a premiérovi, označila vyšetřování za „velice smutný příběh“. Konkrétní důvody, které ji vedly k tomuto závěru, však nesdělila. Řekla ale, že na toto téma hovořila s generálním prokurátorem Jurijem Čajkou, který ji ubezpečil, že na případ osobně dohlédne.

O rychlém ukončení novinářova stíhání se v Moskvě spekulovalo už od pondělka. Server Projekt s odkazem na zdroje z prezidentské kanceláře uvedl, že Kreml se bude problému se zadrženým Golunovem chtít zbavit do 20. června, kdy se uskuteční každoroční beseda prezidenta Vladimira Putina s občany přenášená celostátními televizemi. Kreml tyto úvahy popřel.

Na středu, kdy Rusové slaví státní svátek, se v Moskvě, Jekatěrinburgu a dalších městech chystalo několik demonstrací. Účast na nich přes sociální sítě přislíbilo více než 20 000 lidí. Mezitím se pod otevřený dopis za osvobození Golunova podepsalo 7578 novinářů a pod peticí se stejným požadavkem se shromáždilo více než 130 000 podpisů.

Golunova zadrželi moskevští policisté minulý čtvrtek, právně však tento krok vyřídili až o 13 hodin později. Mezitím mu nedovolili zatelefonovat příbuzným a advokátovi. Když se advokáta domáhal, policisté jej zbili. Narkotika, určená k prodeji, našli policisté v batohu při domovní prohlídce novinářova bytu. Z devíti fotografií, údajně pořízených při prohlídce, ale osm zachycovalo jiný byt.

Reklama

Doporučované