Hlavní obsah

Ital fotil podvyživené Indy s umělým jídlem. Nyní je na sociálních sítích terčem kritiky

Video: Reuters

 

Reklama

Série fotek s názvem Dreaming Food se objevila na instagramovém účtu prestižní fotografické ceny World Press Photo. Fotograf uvádí, že jde o konceptuální projekt týkající se hladu v Indii, podle kritiků jsou však fotky neetické.

Článek

Italský fotograf Alessio Mamo čelí na sociálních sítích vlně kritiky, kterou vyvolala jeho série fotek týkající se otázky hladu v Indii. Zveřejnil je na instagramovém účtu prestižní fotografické soutěže World Press Photo, jehož správou byl dočasně pověřen.

Mamo v roce 2011 vytvořil ve dvou nejchudších indických státech sérii fotek s názvem Dreaming Food, v překladu snění o jídle. Viditelně podvyživení Indové jsou na snímcích zachyceni se zavřenýma očima před stolem s umělým jídlem. Podle kritiků jsou fotky neetické a vykořisťující.

K popisku fotky Mamo uvedl: „Vzal jsem s sebou stůl, dal na něj umělé jídlo a řekl jsem lidem, aby snili o tom, které by rádi našli na svých stolech.“ Sérii popsal jako „konceptuální projekt o otázce hladu v Indii“.

Organizace udělující cenu World Press Photo pravidelně svěřuje správu svého instagramového účtu vybraným fotografům. V reakci na bouřlivou debatu v prohlášení uvedla, že za výběr fotek jsou odpovědní fotografové, kteří dostanou pouze několik základních instrukcí.

Hlad a chudoba jsou v Indii dlouhodobým problémem. V zemi žije největší počet podvyživených dětí na světě.

Reklama

Doporučované