Hlavní obsah

Itálie dělá tečku za lodí Aquarius. Plánuje reformu evropského azylového systému

Loď pluje do Španělska. Jak to na její palubě vypadá?Video: AP

 

Reklama

Debata ohledně reformy současného evropského azylového systému začala na základě sporu o 629 migrantů, kterým minulý týden nedovolila zakotvit Itálie ani Malta. Plavidla se nakonec ujímá Španělsko, loď má dorazit v neděli.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Giuseppe Conte se shodli na tom, že současný evropský azylový systém je nevyhovující a je potřeba jej reformovat. Za sporem Francie a Itálie kvůli lodi Aquarius s migranty z Afriky, jíž Itálie odmítla otevřít svoje přístavy, je podle Conteho třeba udělat tečku.

Oba se také podle agentury AFP shodli na tom, že v zemích, odkud se migranti do Evropy vydávají, by měla vzniknout centra, která by zpracovávala žádosti o azyl.

Záchranná loď Aquarius, přepravující více než šest stovek migrantů, má do Španělska dorazit v neděli. Všichni dostanou z humanitárních důvodů tříměsíční povolení k pobytu, v této lhůtě se budou posuzovat jejich případy jednotlivě.

„V neděli by tyto lodě měly začít postupně vplouvat do přístavu, ale uvědomte si, že loď není letadlo ani vlak a její příjezd závisí na meteorologických podmínkách,” řekl valencijský starosta Joan Ribó. Už ve čtvrtek musela kvůli silnému větru a až čtyřmetrovým vlnám loď Aquarius a dvě italská doprovodná plavidla změnit původní trasu a příjezd do Valencie se tak o den prodloužil.

Na podmínky migrantů na lodi se podívejte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované