Hlavní obsah

Itálie umožní lodi s migranty vystoupit na Sicílii, 250 z nich si rozdělí pět zemí EU

Spor o přijmutí migrantů mezi Itálií a Maltou má řešení.Video: Reuters

 

Reklama

Itálie umožní 450 migrantům, zachráněných v sobotu ve Středozemním moři z rybářské lodi, vylodit se na Sicílii. Celkem 250 z nich si rozdělí pět dalších zemí EU.

Článek

Migrační rozpor mezi Itálií a Maltou je vyřešen. Podle BBC Itálie povolila vylodění 450 migrantů poté, co se Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko rozhodly přijmout dohromady 250 migrantů.

Loď se stala předmětem migračního sváru mezi Itálií a Maltou, oba státy dříve trvaly na tom, aby loď přijala druhá země. Italský ministr vnitra Salvini v těchto dnech prohlásil, že vstřícná přijímací politika jeho země končí a že Itálie už nebude přijímat další migranty.

Rybářská loď, vyslaná pašeráky z Libye v pátek, dorazila až k malému ostrovu Linosa u Sicílie. Tam migranty v sobotu převzaly lodě Frontexu a italské pobřežní stráže a odvezly je do vod nedaleko sicilského přístavu Pozzallo. Na pobřeží bylo dosud převezeno 57 žen a dětí. Italská média informovala, že mezi migranty je řada podvyživených osob, jedna žena, podvyživená po dlouhých měsících strávených v Libyi, váží pouhých 35 kilo. Itálie nebyla ochotná dovolit jim přistát ve svých přístavech. Malta argumentovala tím, že loď je mnohem blíž k italskému ostrovu Lampedusa.

Italský premiér Giuseppe Conte se pak obrátil na EU, aby situaci pomohla řešit. Francie a Malta v sobotu prohlásily, že každá z nich převezme 50 lidí, podobně se v neděli zavázaly Německo, Španělsko a Portugalsko. Český premiér Andrej Babiš dnes žádost Itálie odmítl. „Takový přístup je ale cesta do pekel. To jenom motivuje pašeráky a zvyšuje jejich příjmy,“ uvedl.

Libye trvala na odmítnutí přijmout kohokoli, kdo byl z lodi zachráněn.

K italským břehům připlulo od roku 2014 více než 650 000 migrantů. Většinou se tam dostali poté, co byli zachráněni z moře u libyjského pobřeží. V italských uprchlických zařízeních se nyní nachází asi 170 000 běženců, počet příchozích nicméně letos poklesl, uvedla agentura Reuters. OSN odhaduje, že letos se již při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy utopilo téměř tisíc lidí.

Reklama

Doporučované