Hlavní obsah

Italská policie zabavila v mezinárodních vodách 20 tun hašiše

Loď plující pod panamskou vlajkou převážela 20 tun hašiše. Video: Reuters

 

Reklama

Posádku tvořilo 11 lidí z Černé Hory, všichni byli zatčeni italskou policií. Drogy zřejmě pašovali z Maroka přes Kanárské ostrovy do Turecka a dále do Evropy.

Článek

Italská policie zadržela loď s černohorskou posádkou, která přepravovala kontraband 20 tun hašiše. V Podgorici o tom podle tamních médií informoval mluvčí černohorské policie Enes Baković. Cenu zabaveného množství drogy na černém trhu odhadl na 65 milionů eur (1,7 miliardy Kč), italské úřady ale podle agentur APA a Reuters uvedly 200 milionů eur.

Zásah provedla italská policie před týdnem ve čtvrtek v rámci mezinárodní operace, kterou iniciovala Černá Hora a na jejíž koordinaci se podílela americká Agentura pro potírání narkotik (DEA), sdělil Baković. Podle první informace policisté v lodi našli dvě tuny hašiše, ale později po prohledání všech skrýší v plavidle se ukázalo, že drogy je desetkrát víc.

Loď plula pod panamskou vlajkou, její posádku ale tvořilo 11 občanů Černé Hory. Všichni byli zatčeni a trestní stíhání je proti nim vedeno v Itálii. Baković řekl, že jde o osoby „blízké organizované kriminální skupině působící na území Černé Hory“. O který gang se jedná, ale nechtěl kvůli pokračujícímu vyšetřování upřesnit.

Podle italské policie loď vyplula z Kanárských ostrovů a mířila do tureckého přístavu Tuzla. Černohorská policie uvedla jako výchozí bod zmařené pašerácké výpravy Maroko. Předpokládá se, že hašiš byl určen pro drogový trh v Evropě.

Reklama

Doporučované