Hlavní obsah

Izraelští vojáci v Gaze zastřelili 9 demonstrujících Palestinců, včetně jednoho novináře

Páteční demonstrace v Gaze nepřežilo 9 lidí.Video: Reuters

 

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví spravující Pásmo Gazy vyšetřuje okolnosti případu smrti novináře, který byl zastřelen při páteční demonstraci Palestinců. V době zásahu na sobě měl vestu s anglickým nápisem Press.

Článek

Mezi devíti oběťmi páteční izraelské střelby při protestech na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem je i jeden palestinský novinář. Oznámilo to v sobotu ministerstvo zdravotnictví tamní vlády. Okolnosti jeho případu ministerstvo nyní vyšetřuje.

45letý Jásir Murtadža, pracující pro místní agenturu Ajn, zemřel na následky těžkého zranění po zásahu izraelskou střelou do hrudníku. Na sobě měl přitom vestu s anglickým nápisem Press a od hraničního plotu byl podle svého kolegy vzdálen 250 metrů.

Pohřbu zemřelého novináře se v sobotu zúčastnily stovky lidí. Izraelská armáda tvrdí, že zasahující jednotky střílely jenom na „provokatéry”.

Pátek byl v pořadí druhým dnem probíhajících protestů na hranici Pásma Gazy. Účastníci demonstrují za návrat uprchlíků a ukončení izraelské blokády pásma. Před týdnem na místě při protestech zemřelo 19 Palestinců, nyní jich přibylo dalších devět. Raněných je dohromady přes dva tisíce. Podle palestinského svazu novinářů bylo v pátek kromě Murtadži zraněno šest dalších novinářů, rovněž označených logem tisku.

Předseda palestinské správy Mahmúd Abbás v sobotním prohlášení postup Izraele odsoudil. Zároveň vyzval palestinské zástupce při OSN, Lize arabských států a Evropské unii, aby prosazovali nutnost učinit izraelskému zabíjení přítrž.

Podle mluvčího izraelského ministerstva obrany se pátečního protestu zúčastnilo na 20 tisíc Palestinců. Směrem k plotu házeli kameny i zápalné lahve. Armáda tvrdí, že vojáci v několika desítkách případů zabránili demonstrantům překročit hranici do Izraele.

Současné protesty v Pásmu Gazy Palestinci označují za „velký pochod návratu“ lidí, kteří odešli ze svých domovů po založení Izraele roku 1948. Protesty začaly 30. března, mají trvat šest týdnů a vyvrcholit mají při květnových oslavách 70. výročí vzniku Izraele. To si Palestinci připomínají jako tzv. nakbu – tedy katastrofu.

Reklama

Doporučované