Hlavní obsah

Jágr a Nedvěd letí se Zemanem do Číny. Prezident bude jednat o Hedvábné stezce

Foto: Profimedia.cz

Jágr byl v minulých letech hlavní postavou marketingové kampaně Huawei v Česku.

Reklama

Českého prezidenta čeká jednání o nové Hedvábné stezce, šesté setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem nebo otevření veletrhu Beijing Expo. Zemi středu navštíví Zeman ve funkci prezidenta již popáté.

Článek

Na pracovní cestu do Číny prezident Miloš Zeman odletí s delegací příští týden ve středu. Do Pekingu přiletí ve čtvrtek, kdy ho čekají první schůzky. V pátek se zúčastní zahájení konference k Hedvábné stezce, v sobotu pak během tohoto summitu vystoupí na dvou diskusních panelech.

Zeman má k plánům stavby nové Hedvábné stezky pozitivní vztah, projekt opakovaně podpořil, stejně jako čínské investice v Česku. Kriticky se k němu naopak staví některé země Evropské unie, které se obávají rostoucího vlivu Číny. Vojenské zpravodajství ve výroční zprávě za rok 2017 uvedlo, že se tato iniciativa kvůli své globální ambici stane zdrojem rostoucích obav představitelů Evropské unie.

Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindráka prezident Si Ťin-pching o účast Zemana na summitu velmi stál, pozval ho na něj v Šanghaji při poslední cestě českého prezidenta do Číny loni na podzim. Dvoudenní konference se má podle Jindráka zúčastnit asi 100 delegací, z toho 40 bude vedeno premiérem nebo prezidentem. Zeman summit využije k několika bilaterálním setkáním. S jakými politiky se setká, se podle Jindráka teprve domlouvá. Řekl, že v plánu není jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Nevyloučil ale, že se oba politici v rámci konference krátce pozdraví.

Zeman má v plánu také otevření veletrhu Beijing Expo, který se bude věnovat udržitelnému rozvoji a životnímu prostředí, nebo se zúčastní česko-čínského podnikatelského fóra. V rámci české podnikatelské delegace do Číny odcestuje přes 60 zástupců českých firem.

S čínským prezidentem se Zeman setká v neděli brzy ráno středoevropského letního času. Mluvit by spolu měli o bilaterální či ekonomické spolupráci. V plánu má schůzky i s dalšími čínskými představiteli. Zeman již dříve řekl, že se také sejde s představiteli firem Huawei a CITIC. Před technologiemi Huawei a ZTE na konci loňského roku varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle úřadu mohou představovat bezpečnostní riziko. Zeman vyjádření úřadu kritizoval.

Se Zemanem do Číny pojede několik ministrů, mimo jiné končící ministr dopravy Dan Ťok a končící šéfka ministerstva průmyslu a obchodu Marta Nováková (oba za ANO). Připravené mají separátní bilaterální jednání, zúčastní se ale také programu prezidenta. Podle Lidových novin (LN) doprovodí prezidenta i hokejista a majitel hokejového klubu Rytíři Kladno Jaromír Jágr, který bude podle dřívějších informací médií tváří hokejového turnaje Zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu. Jágr byl také v minulých letech hlavní postavou marketingové kampaně Huawei v Česku.

Do Číny letí i zástupce vedení Českého hokeje (dříve Českého svazu ledního hokeje), který bude podle mluvčího svazu Zdeňka Zikmunda jednat o spolupráci při rozvoji čínského hokeje. Podle LN se prezidentské cesty zúčastní i někdejší fotbalový reprezentant Nedvěd, který se v minulosti stal patronem čínské Superligy.

Zeman do Číny přijede v roce 70. výročí navázání vzájemných diplomatických vztahů. Svět si také letos připomíná 30 let od krvavého potlačení týdny trvajících masových demonstrací studentů žádajících na pekingském náměstí Brány nebeského klidu (Tchien-an-men) demokratizaci země. Při zásahu tehdy zahynulo nejméně 1 300 lidí, podle neoficiálních informací možná až čtyřnásobek.

Reklama

Doporučované