Hlavní obsah

Jasno a teplo. Čekají nás teploty kolem deseti stupňů

Předpověď počasí a videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

Nad Českou republikou panuje teplá tlaková výše. Ta způsobuje nadprůměrně vysoké teploty a jasnou oblohu.

Článek

Teploty se po zbytek týdne přes den budou pohybovat mezi 10 a 11 stupni Celsia, v noci teplota klesne jen lehce pod nulu. Teploty jsou na únor nadprůměrné, jsou způsobeny tlakovou výší nad ČR.

Ojedinělá tlaková výše s teplou vzduchovou hmotou, která nad střední Evropu přišla ze Středomoří, má za důsledek vertikálně sestupné pohyby vzduchu. Ty oteplují jednotlivé vzduchové vrstvy a rozpouštějí oblačnost, proto nyní panují na únor vysoké teploty a jasná obloha.

Oblačnost by se měla obnovit ve středu, pršet či sněžit by ale nemělo. Teploty mírně klesnou, v příštím týdnu by se měly pohybovat přes den okolo šesti stupňů Celsia.

Řidiči v hradeckém kraji si musí dát pozor na mrznoucí mlhy

Na vedlejších silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží vrstva ujetého zledovatělého sněhu o síle do deseti centimetrů. Řidiči si v Královéhradeckém kraji musejí dnes dopoledne dát pozor také na mlhy, které mohou namrzat. Teploty se v kraji dnes ráno pohybovaly od nuly do minus tří stupňů. Vyplynulo to z ranních informací meteorologů a silničářů.

Meteorologové na dnešek předpovídají jasno nebo skoro jasno. Večer se ojediněle mohou tvořit mlhy. Nejvyšší denní teploty budou mezi sedmi až deseti stupni Celsia, v 1 000 metrech na horách má být kolem sedmi stupňů nad nulou.

Silnice na Pardubicku mohou namrzat

Na silnicích v Pardubickém kraji zůstávají místy zbytky sněhu. Uježděný a umrzlý se vyskytuje ve výše položených oblastech. Někde mohou vozovky také namrzat, uvádějí silničáři.

Opatrní by měli být řidič v okolí Lanškrouna a Žamberka, kde je na menších komunikacích sníh zledovatělý. Uježděná sněhová vrstva zůstává lokálně na nesolených úsecích v Železných horách.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou polojasno, foukal slabý vítr. Místy se vyskytovaly mlhy. Teploty se pohybovaly od minus šesti do plus dvou stupňů.

V Jizerských horách jsou místy vyjeté sněhové koleje

V noci se teploty v Libereckém kraji vrátily pod nulu a mokré povrchy vozovek mohou namrzat. Varování cestářů platí pro čtyřproudovou silnici 35 z Liberce na Prahu či silnici 13 z Liberce na Frýdlant, vyplývá z údajů na dopravním webu.

Teploty byly ráno mezi jedním a minus pěti stupni Celsia, chladněji bylo v nížinách. Viditelnost, hlavně na Semilsku, snižují mlhy, které mohou být i mrznoucí. Na inertně udržovaných silnicích nižších tříd v horách je zledovatělá vrstva sněhu, v Jizerských horách navíc místy s vyjetými sněhovými kolejemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované