Hlavní obsah

Jednoho kouče zná z trávníku, druhý mu připravil hořkou chvilku. Levý bude hostem přenosu Lipsko-Dortmund

Foto: Profimedia.cz

Stanislav Levý.

Reklama

Životní pouť Stanislava Levého jako by měla tři základní etapy. První v nejslavnější éře Bohemians. Druhou pak v roli hráče a posléze i trenéra či asistenta v německých soutěžích. A ta třetí? To je česko-albánsko-polská všehochuť. Stanislav Levý zná fotbal z mnoha stran a úhlů, z toho německého opravdu excelentně. Aby ne, po 17 letech působení v Západním Berlíně, Hannoveru či Saarbrückenu. Stanislav Levý přijal naše pozvání a bude hostem sobotního bundesligového přenosu utkání Lipsko-Borussia Dortmund na Televizi Seznam.

Článek

Fotbalové cesty Stanislava Levého se v minulosti proťaly i s Ralfem Rangnickem a Lucienem Favrem, tedy s trenéry sobotních soupeřů, Lipska a Dortmundu.

S Rangnickem se Levý potkal, či spíš minul v roce 2001 v Hannoveru, klub tehdy hrával druhou bundesligu. „Pracoval jsem tam původně jako asistent trenéra Horsta Ehrmantrauta, poslední čtyři kola sezony jsem pak dokončoval jako hlavní kouč. A ty čtyři zápasy jsme zvládli, neprohráli jsme. Vedení mi řeklo, že mi dá jako hlavnímu kouči důvěru i do další sezony. A že na to dostanu dvouletou smlouvu.“ Jenže znáte to, sliby chyby...

„Brzy nato změnili názor, s tím, že hlavním koučem bude Němec, já pak jeho asistentem. No a když dorazil Ralf Rangnick, prosadil si, že celý realizační tým bude složen z lidí, které si přivede s sebou. Nemám mu to za zlé, to je ve fotbale standardní postup. Ale s předchozími sliby hannoverského vedení prostě nekorespondoval. Pro mě je to tedy poněkud hořká vzpomínka.” Levému tehdy ještě nadále běžel roční kontrakt, ale u týmu Hannoveru už nepůsobil. A jeho další štací se stal následně Saarbrücken.

„V Německu jsem svou práci končil v roce 2003. Ale pořád s tím prostředím udržuju kontakt, to víte, za ty dlouhé roky poznáte spoustu zajímavých lidí,” říká Levý, který německé fotbalové standardy v českém fotbale dlouhodobě postrádá. „Je to úplně jiný svět, bohužel...“

Sledujte sobotní přenos na Televizi Seznam

Bundesligový duel RB Lipsko-Borussia Dortmund vysíláme v sobotu 19. ledna od 18:15. Studio moderuje Jindřich Šídlo, přivítá v něm trenéra Stanislava Levého a také Luďka Mádla, sportovního šéfreportéra Seznamu. Přímý přenos komentuje Ondřej Lípa.

Jméno Rangnick tedy ve Stanislavu Levém po jeho hannoverské zkušenosti vyvolává přinejmenším smíšené pocity. Jak ovšem uslyší jméno Lucien Favre, jakoby roztál. „Když jsem trénoval Plzeň, hráli jsme přípravu s Herthou Berlín, již tehdy Favre vedl. A byla i příležitost si spolu chvíli sednout a popovídat. No a v tom rozhovoru jsme zjistili a uvědomili si, že už jsme se jednou potkali. To když jsem hrál ještě za Bohemku a on za Servette Ženeva. Vyřadili jsme je tenkrát v Poháru UEFA.“ Stalo se to v mistrovské sezoně 1982/83, v níž „klokani“ právě v Poháru UEFA došli až do semifinále, kde už je zastavil pozdější vítěz této pohárové soutěže, tedy Anderlecht.

Ano, tak slavná bývala zelenobílá minulost. A Stanislav Levý patřil v obranných řadách mezi základní stavební pilíře Pospíchalova „wunderteamu“. V roce 1988, kdy bylo Levému 30 let, pustili ho hlídači socialistické tělovýchovy do Berlína, přesněji do jeho západní kapitalistické části. Tady Levý nastupoval ve druhé bundeslize za Blau-Weiss 90 Berlín a posléze za klub Tennis Borussia Berlín.

Na této adrese pak Stanislav Levý začal i trénovat. Posléze v Hannoveru přivítal v klubu i krajany. „Za mého působení jsem se zasadil o příchod Jirky Kaufmana i Honzy Šimáka, kterého pak za dobré peníze prodali do Leverkusenu,“ připomíná Levý. Další Čech Jiří Štajner dorazil do hannoverských poměrů až později, kdy už Levý v klubu nepracoval.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Sobota 19. ledna, 18:15: Lipsko–Dortmund, Bundesliga

Sobota 26. ledna, 17:45: Sampdoria–Udinese, Serie A

V domácím, českém prostředí pak Stanislav Levý vedl Žižkov, Plzeň, Zlín či opakovaně Slovácko, kde letos v průběhu podzimu skončil i v pozici sportovního ředitele. „Nějaké možnosti jsem měl, ale chtěl jsem si teď i chvilku oddechnout, rozhlédnout se a dívat se na fotbal i z trochu jiných úhlů. Na to při každodenní práci v klubu není čas, ale když o věcech začnete přemýšlet trochu jinak, může vás to posunout zase někam dál.“

A právě do Německa si Stanislav Levý chodí pro inspiraci především. A fotbalová „kuchyň“ Luciena Favreho je mu obzvlášť sympatická. „Sleduju ho dlouhodobě, je to vynikající trenér, osobnost srovnatelná s Jürgenem Kloppem. Až právě Favremu se v Dortmundu podařilo znovu probudit a ještě víc rozpracovat prvky, které klubu přinesly tolik úspěchů právě za Kloppa. A teď pod taktovkou Favreho se to může zopakovat.“

Herní charakteristika Favreho Borussie v očích Stanislava Levého: „Mimořádně rychlé přechody, přepínání z obranné do útočné fáze, po zisku balonu chodí neustále pět šest hráčů do náběhového sprintu, A funguje to. Favre je opravdu osobnost, jeden z nejlepších.“

Za národní tým odehrál Stanislav Levý 25 utkání, vedle hráčského titulu s Bohemkou dovedl coby kouč k triumfu v albánské lize Skenderbeu Korce. A s Vratislaví se propracoval až do finále Polského poháru.

Ani jako šedesátník Stanislav Levý ještě svou sbírku fotbalových úspěchů uzavírat nemíní, ale teď si dává pauzu, během níž doprovodí svými odbornými postřehy sobotní bundesligový přenos Lipsko-Dortmund na Televizi Seznam. Začínáme v 18:15.

Reklama

Související témata:

Doporučované