Hlavní obsah

„Její psychika řvala o pomoc.“ Rozpad osobnosti jako důsledek zneužívání

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si třetí díl podcastové série Ve stínu celibátu.

Reklama

Článek

Zpověď o psychických problémech, hypersexualitě i současném manželství. Jiřina Kočí byla na prahu dospělosti zneužívána knězem. Teď jako první žena mezi oběťmi na jméno popisuje, jak to poznamenalo její život.

„Ten poslední rok, kdy jsem se od toho kněze snažila odpoutat, byl tak náročný, že si z něj skoro nic nepamatuju,“ vrací se ve svých vzpomínkách o 25 let zpátky Jiřina Kočí.

Našla ale své dopisy z té doby a z nich si uvědomila, jak divně a nepochopitelně pro své okolí se tehdy chovala: projevy sebepoškozování a sebevražedné myšlenky doprovázela neschopnost studovat a komunikovat s učiteli. Musela opakovat ročník na střední škole.

„Až Rita mi řekla, že jsem byla v té době regulérně psychiatricky nemocná. Jen to nikdo neviděl,“ doplňuje. Ritou myslí Ritu Kramerovou - teraupeutku, k níž už dva roky dochází a společně se snaží napravit následky dávného zneužívání knězem.

„Ve chvíli, kdy prožívala peklo a její psychika řvala o pomoc, nebyl v jejím okolí skoro nikdo, kdo by se zamyslel, že není normální, aby se dvacetiletá holká chová takhle divně,“ zjistila Kramerová.

Pusťte si druhý díl série Ve stínu celibátu

Jiřina Kočí se v dalších letech opravdu chovala pro vnější pozorovatele zvláštně: brzy se provdala za mladého katolického chlapce, brzy se s ním rozvedla. Následně střídala partnery. Právě takzaná hypersexualita byla podle její terapeutky jedním z příznaků snahy zbavit se traumatu ze zneužívání.

V podcastové sérii vystoupí i představený řeholního řádu salesiánů Petr Vaculík, který musel před dvěma lety z podnětu Jiřiny Kočí případ kněze Krejčího řešit. „Když jsem mu to řekl, tak to nepopíral,“ uvedl Vaculík. Kněze mimo jiné odvolal z jeho farnosti v Moravských Budějovicích a případ, tak jak velí církevní nařízení, poslal k definitivnímu vyřešení do Vatikánu.

„Nehodlám nic natáčet a vyjadřovat se,“ odepsal mailem na dotaz Seznam Zpráv Pavel Krejčí.

Jak reagoval Pavel Krejčí, když se s ním Jiřina Kočí před lety potkala? Jak se s traumatem své ženy vyrovnává její manžel? Jak zasáhlo do jejich vztahu? A proč se trauma s odstupem více než dvaceti let znovu ohlásila plnou silou? Poslechněte si další díl série Ve stínu celibátu v přehrávači v úvodu článku.

Ve stínu celibátu

Podcastová série Seznam Zpráv. Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, které zažívala před 25 lety.

Poslouchejte na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vytvořili: Jiří Kubík, Braňo Pažitka. Své postřehy, podněty a tipy k podcastové tvorbě Seznam Zpráv nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Máte vlastní zkušenost se sexuálním zneužíváním v církevním prostředí nebo víte o někom takovém? Můžete se obrátit na spolek Někdo ti uvěří.

Reklama

Doporučované