Hlavní obsah

Kaczyński znovu volá po reparacích za druhou světovou válku

Předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński znovu volá po reparacích. Video: Youtube.com

 

Reklama

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spavedlnost Jaroslaw Kaczyński znovu volá po reparacích za druhou světovou válku. Podle německých médií může být příčinou kontroverzního prohlášení napětí mezi Varšavou a Berlínem kvůli migrační politice.

Článek

Jaroslaw Kaczyński znovu volá po reparacích za druhou světovou válku. Předseda polské vládnoucí strany Právo a spavedlnost v rozhovoru pro státní rádio zopakoval, že by Německo mělo zaplatit za škody na majetku a ztráty na životech polských občanů.

V březnu vyčíslili dva vládní poslanci škodu způsobenou nacisty na 20 bilionů korun. Kaczyński téma válečných reparací přiživuje už více než deset let. V roce 1953 komunistický režim v Polsku od reparací ze strany Německa upustil.

Tři čtvrtiny německých obyvatel odmítají téma druhoválečných reparací otevírat. V Polsku jsou oba tábory přibližně vyrovnané.

Kaczyńského prohlášení přišlo pouhé dva dny od zmírnění polského zákona o holokaustu. Podle německých médií může být příčinou kontroverzního prohlášení také napětí mezi Varšavou a Berlínem kvůli migrační politice. V Polsku se zase v poslední době psalo o Kaczyńského zdravotním stavu a boji o vedoucí pozici uvnitř jeho strany.

Reklama

Doporučované