Hlavní obsah

Kakapo, „nejtlustší“ papoušek na světě, má velkou šanci na záchranu

Ohrožený druh papouška má šanci na záchranu.

Reklama

Kakapo soví, největší papoušek na světě, patří mezi nejohroženější druhy. Vyskytuje se pouze na Novém Zélandu a celý druh čítá 147 jedinců. Program na jeho záchranu ale letos hlásí velké úspěchy. Očekává, že v tomto roce se vylíhne nadprůměrné množství těchto ptáků.

Článek

Před pár set lety byl papoušek kakapo jedním z nejběžnějších ptáků na Novém Zélandu. Do kritických čísel se dostal ve 20. století, zejména kvůli predátorům, kteří ho likvidovali, ale i kvůli ničení lesů, v nichž žil. Noční papoušek je zranitelný především kvůli tomu, že nelétá.

Úplně nejméně bylo kakapů v roce 1977, kdy tvořilo populaci pouhých 18 jedinců.

Dnes je papoušků kakapo asi 150, přesto jich je tak málo, že má každý z nich vlastní jméno (například Ruth, Hoki, Suzanne nebo Zephyr). Jsou součástí jednoho z největších záchranných programů pro ohrožené druhy zvířat na světě.

Tomu se letos po dlouhé době zadařilo. 49 z 50 samiček sneslo vajíčka a očekává se, že by se z nich většina mohla vylíhnout. Jedním z důvodů může být i nadměrná úroda ovoce, které má papoušek kakapo nejraději, tedy plody ze stromu Rimu.

„Urodilo se obrovské množství ovoce, takovou úrodu jsme neviděli přes 50 let, proto všechny samičky kakapů vědí, že je čas se pářit, a ve skutečnosti začaly daleko dříve, než je obvyklé, je možné, že by některé mohly snést i dvakrát,” vysvětlil Andrew Digby ze záchranného programu pro britský The Guardian.

Popisuje, že „nejtlustší papoušky“ světa neustále sledují pomocí speciálních vysílaček, které mají ptáci na tělech připevněné.

Na Novém Zélandu žije více živočichů, kteří se řadí do skupiny ohrožených druhů. Mezi ně patří například i nejmenší druh delfína na světě, plískavice novozélandská.

Reklama

Doporučované