Hlavní obsah

Kalousek se pustil do svého nástupce Pospíšila kvůli migraci: Trapné a sobecké vyjádření!

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Tři veteráni.

Reklama

Bývalému předsedovi TOP 09 se nelíbí, že jeho nástupce podpořil Andreje Babiše v odmítnutí žádosti Itálie o pomoc s uprchlíky.

Článek

Miroslav Kalousek, zakladatel a bývalý předseda TOP 09, kritizuje svého nástupce Jiřího Pospíšila. Veřejně mu vytkl, že se postavil za premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s jeho postojem, aby Česko nepřijímalo žádné uprchlíky.

„Jiří Pospíšil pochválil Andreje Babiše za postoj k žádosti italské vlády. Respektuji svého předsedu, nemohu ale s tímto názorem souhlasit. Ochota prověřit na našem území 20 žadatelů by nás neohrozila a zajistila by nám respekt spojenců. Takhle jsme sobci. Trapné a mimo program TOP 09,“ napsal Kalousek na sociální síti Twitter.

Reagoval tím na středeční rozhovor Jiřího Pospíšila pro Český rozhlas. V něm se lídr TOP 09 pochvalně vyjadřoval k tomu, že Babiš odmítl žádost italské vlády o pomoc pro 450 běženců.

„Ve chvíli, kdy Česko a v zásadě celá politická reprezentace odmítá povinné kvóty, přerozdělování uprchlíků proti jejich vůli po Evropě, a já na to mám podobný názor, tak bylo rozumné nabídnout italské straně nějakou jinou formu pomoci, než je přijetí uprchlíků,“ řekl Pospíšil v ČRo.

Kalousek odmítl i nařčení, že svou kritiku Pospíšila neměl vytahovat na veřejnost: „V politice jsem už jenom proto, abych hájil zásady strany, kterou jsem založil. Teď je hájím. Dělám svoji práci.“

Jiří Pospíšil, který převzal křeslo šéfa TOP 09 loni na podzim navzdory Kalouskovu přání, zatím vůbec nereagoval na dotazy, co říká kritice od svého předchůdce.

Oba muži se opravdu nesnášejí - Kalousek nemůže překousnout, jakým směrem Pospíšil jím založenou stranu vede. Ale až doposud se alespoň nekritizovali veřejně.

Miroslav Kalousek přitom zůstává dál výraznou tváří TOP 09 coby šéf jejího poslaneckého klubu. A těší se vlivu a úctě lidí v ústředním sekretariátu strany. Naopak Pospíšil, který coby europoslanec tráví hodně času v Bruselu a Štrasburku, má pocit, že mu tým v centrále zrovna nevychází vstříc.

Tyhle spory se projevují v konkrétních věcech. Například když chtěl Pospíšil, aby TOP 09 navrhla v Poslanecké sněmovně takzvanou teritorialitu exekutorů (změnu zákona omezující jejich moc), Kalousek to odmítl.

Spory mezi bývalým a současným předsedou nejsou ničím neobvyklým, trápí všechny politické strany. Odstartoval je Václav Klaus legendární esemeskou „absolutně falešný a prázdný Topol“ po zvolení Mirka Topolánka jeho nástupcem v čele ODS.

Podobně se vyjadřoval Miloš Zeman o svých následovnících na předsednickém postu ČSSD (Špidlovi, Grossovi), nebo později Jiří Paroubek k Bohuslavu Sobotkovi. Bývalí zasloužilí předsedové jako by říkali: My jsme byli titáni, ti po nás nám nesahají po kotníky - a někteří ze vzdoru zakládají nové strany.

Ostatně sám Miroslav Kalousek už něco takového prožil v KDU-ČSL, kde v letech 2006 až 2009 zrovna nepatřil k fanouškům Jiřího Čunka, svého nástupce v čele lidovců. Nakonec se se stranou rozešel a založil vysněnou TOP 09.

Reklama

Doporučované