Hlavní obsah

Kampaň proti cizincům naštvala Škodovku. Primátor Mladé Boleslavi trvá na vyhošťování problémových přistěhovalců

Kampaň mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho zaměřená proti cizincům páchajícím přestupky pobouřila automobilku Škoda Auto i některé lidi na sociálních sítích. Nwelati chce lepší zákon, který by pomohl nepřizpůsobivé cizince vyhostit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Boleslav je Boleslaváků. Nulová tolerance cizincům, kteří nedodržují naše zákony. Takové předvolební heslo primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho rozčílilo některé lidi i největšího mladoboleslavského zaměstnavatele – automobilku Škoda Auto, která řady cizinců zaměstnává. Škodovka Nwelatimu poslala rozhořčený dopis a primátor to schytal i od spousty lidí na Facebooku. Nwelati si za svými slovy stojí, 90 procent přestupků, které řeší mladoboleslavská městská policie, prý páchají cizinci.

Článek

Podle Českého statistického úřadu žilo v roce 2016 v okrese Mladá Boleslav 10 067 cizinclů, kteří tvořili téměř osm procent tamní populace. Mnoho cizinců se na Mladoboleslavsko stahuje kvůli práci v automobilce Škoda Auto či v jedné z továren dodavatelů.

Automobilka odmítá, že by přestupky ve městě páchali její zahraniční zaměstnanci. „V našem boleslavském závodě pracuje necelých 24 000 kmenových zaměstnanců a podíl cizinců je na úrovni zhruba 10 %. Jedná se téměř jen o občany EU. Podle našich informací se protiprávní jednání našich zaměstnanců prakticky netýká,“ uvedla mluvčí Škodovky Kamila Biddle.

Kromě zaměstnanců, o kterých hovoří mluvčí automobilky, pracuje v Mladé Boleslavi i celá řada takzvaných agenturních pracovníků, kteří pracují pro dodavatelské firmy v tamní průmyslové zóně. I s ostatními firmami podle primátora tvoří cizinci 40 procent lidí ze zahraničí, kteří v Boleslavi pracují. „Devadesát procent přestupků, jež řeší naše městská policie, páchají cizinci, proto jsem o nich hovořil,“ řekl Nwelati.

Návrh plakátu obhajujícího primátora začal ihned kolovat po sociálních sítích, kde vzbudil velké emoce. Řada lidí Nwelatiho na jeho profilu za jeho výrok kritizovala. „Já jsem to schytal od lidí, kteří v Mladé Boleslavi vůbec nebydlí, těm se to nemusí líbit. Ale ten, kdo bydlí na Severním sídlišti nebo v centru města a denně řeší rušení nočního klidu a obtěžování cizinci, ten tomu naopak tleská,“ uvedl primátor.

Redaktoři Seznamu v ulicích Mladé Bloeslavi oslovili několik obyvatel, aby se jich na zkušenosti s cizinci zeptali. Nikdo z oslovených osobní zkušenost neměl, avšak o problémech, které by Boleslav měly trápit, věděli. „Sám jsem Škodovák, o žádných problémech nevím, ale nebydlím přímo v Mladé Boleslavi,“ řekl mladík v černé mikině s kapucí. Sdílnější už byly dvě oslovené seniorky. „Já po večerech moc ven nechodím, takže zkušenost nemám, ale od lidí slyším, že si stěžují. Sbírají tady po ulicích opilé a občas prý někomu ukradnou kabelku,“ uvedl starší žena. Mladší muž, který na náměstí venčil psa, potvrdil, že problémy bývají kolem ubytoven, kde prý cizinci často dělají nepořádek a ruší noční klid. Většina oslovených lidí spojovala problémy zejména s alkoholem.

I kvůli tomu chce primátor změnit zákony, které by mohly městské policii a městu rozvázat ruce v nakládání s lidmi, již dělají problémy. „Naše páky na to, abychom mohli problémy řešit, jsou velmi malé. Já chci, aby se změnil zákon a bylo v pravomoci třeba policie, aby bylo možné vyhostit cizince, kteří tady budou páchat závažné přestupky nebo trestnou činnost,“ říká. Problémy v Boleslavi podle něj začaly teprve v posledních měsících.

Od začátku září v Mladé Boleslavi začaly fungovat smíšené policejní hlídky, které mají pomoci s řešením přestupků. Čeští policisté v boleslavských ulicích slouží se dvěma polskými a dvěma slovenskými kolegy. Pilotní projekt má trvat jeden měsíc.

Reklama

Doporučované