Hlavní obsah

Babišův kandidát na primátora: Myslím, že zásah předsedy voliči spolknou. Že nejsem z Prahy, nevadí

Jak mu Babiš nabídl kandidaturu na pražského primátora? A co si myslí o trestním stíhání šéfa ANO?Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lídrem kandidátky hnutí ANO v komunálních volbách v Praze bude nejspíš na zásah bosse Andreje Babiše podnikatel Petr Stuchlík.

Článek

Na případu pražské kandidátky do komunálních voleb Andrej Babiš svému hnutí ukázal, jakou sílu má právo veta, které mu zaručují stanovy. I když členové ANO v Praze v řádných primárkách vybrali za lídra voleb poslance Patrika Nachera, prosadil předseda hnutí na první místo kandidátky člověka, kterého si sám vybral.

To, že bude v čele pražské kandidátky ANO podnikatel Petr Stuchlík, ještě musí posvětit výkonný výbor hnutí, nepředpokládá se však, že by šel proti přání Babiše.

I když to v pražské organizace způsobilo velkou nevoli, Petr Stuhlík si myslí, že obrázek Babišem protlačeného kandidáta nebude překážkou pro jeho soužití s pražskými straníky.

"Rozumím tomu tak, že vše probíhalo podle stanov," řekl v rozhovoru pro Seznam, až vzápětí poznamenal: "Nejsem expertem na jejich stanovy."

Nemyslí ani, že mu způsob, jakým vstupuje do politiky uškodí u voličů. "Věřím, že ne," uvedl a na doplňující otázku - myslíte si, že to spolknou - po krátkém zaváhání odpověděl: "Ano, myslím."

Když je připomenuto trestní stíhání Andreje Babiše v kauze dotačního podvodu u farmy Čapí hnízdo, říká Petr Stuchlík, že mu taková pozice lídra hnutí nevadí. "Když mám stručně odpovědět, tak ne, ctím presumpci neviny," uvedl.

Proč si právě jeho Andrej Babiš vybral, Stuchlík prý netuší. "Četl jsem různé spekulace, ale pan premiér se mi nesvěřuje," uvedl.

Druhá část rozhovoru s Petrem Stuchlíkem o svěřenském fondu a problémech Prahy. Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

V rozhovoru pro Seznam také přiznává, že poslední jednání o kandidátce, kde bude nejspíš lídrem, nebylo jednoduché. „Diskutovalo se. Někdy docela divoce. Co vám budu povídat, bylo to moc dlouhé,“ řekl Seznamu o pondělním vyjednávání.

Míní však, že původní lídr kanidátky Patrik Nacher, celou situaci přijal a že spolupráce hlavních tří postav hnutí ANO - Stuchlíka, Nachera a bývalého ministra Ivana Pilného - bude v pořádku.

Stuchlík má za sebou dlouho byznysovou kariéru, kterou nepoznamenal žádný skandál. Po nedávném vstupu do politiky ale začíná kandidát na primátora poznávat i to, co v rozhovoru pro Seznam označil jako ztrátu soukromí.

Portál Echo24 například uvedl, že kromě férového finančního poradenství se Stuchlík živí i krátkodobými půjčkami s velmi vysokým úrokem díky své investici ve firmě Fair Credit. „Ta poskytuje kontroverzní krátkodobé půjčky do 150 tisíc korun s úrokem až 56 procent a RPSN (roční procentní sazba nákladů) až 82 procent. Člověk, který si u firmy půjčí 150 tisíc se splatností 36 měsíců, zaplatí dohromady téměř 333 tisíc,” uvedlo Echo24.cz. Podle Indexu odpovědného úvěrování, který vydává organizace Člověk v tísni, se Fair Credit umístil až na 30. místě ze 42 hodnocených společností.

Lichvu ale Petr Stuchlík odmítá.

„Investice do licencovaného poskytovatele půjček Fair Credit je jen jedna z mnoha mých investic v rámci diverzifikace portfolia, nic víc, nic míň. Je to investice dlouhodobá s návratností mnoha let, nejde o žádné rychlé peníze. Rozhodl jsem se pro ni o proto, že Fair Credit jedná s klienty slušně, obsloužil historicky přes 100 tisíc klientů a žádného z nich nedostal do neřešitelné finanční situace či dokonce dluhové nebo exekuční pasti. Také je třeba zmínit, že klienti dopředu a transparentně znají všechny podmínky poskytovaných finančních produktů. ČNB na tento trh pečlivě dohlíží a subjekty se chovají ke klientům zodpovědně, na rozdíl od neregulované a často protiprávní šedé zóny,“ vyjádřil se pro Seznam Stuchlík.

Reklama

Doporučované