Hlavní obsah

Karviná se chce zbavit problémových lidí. Celé město se stane bezdoplatkovou zónou

Bezdoplatkové zóny mají eliminovat výskyt problémových lidí ve městě.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Karviná chystá radikální rozšíření bezdoplatkové zóny. Ta by už na konci července mohla pokrýt většinu města. Primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD) zároveň podepsal s vedením společnosti Residomo, jež je ve městě největším vlastníkem bytového fondu, memorandum o spolupráci. Město chce tímto krokem vytlačit z Karviné problémové lidi a dostat pod větší kontrolu byty této společnosti.

Článek

Vedení Karviné se rozhodlo využít novely zákona o pomoci v hmotné nouzi a vyhlásilo první dvě bezdoplatkové zóny. Ty v současnosti platí jen pro dvě menší ubytovny Mašinku a Majáček. Letos v červenci by se však opatření mohlo týkat celých městských částí, a to Mizerova, Hranic a Ráje. Částečně pak zasáhne i do lokalit Fryštátu a Nového Města.

„Bezdoplatkové zóny v praxi znamenají, že nově příchozí obyvatelé, kteří se budou chtít ubytovat v těchto lokalitách, už nebudou mít nárok na dávku pomoci v hmotné nouzi, takzvaný doplatek na bydlení. Většinou je naše zkušenost taková, že jsou to lidé, kteří dlouhodobě nepracují, jsou mnohdy takzvaně nepřizpůsobiví. Přijíždějí sem třeba ze severních Čech či z východního Slovenska a nemají jakékoliv návyky ke slušnému chování a bydlení,“ vysvětlil karvinský primátor.

Situace podle něj zneužívají lidé, již byty pronajímají. Při vyhlášení bezdoplatkových zón o výhody přijdou.

„Pro byznysmeny s byty už to nebude takový kšeft, protože když si nechají byt zdemolovat a nebudou mít z toho 15 000 měsíční nájem, který jim zaplatí stát, tak je to nebude motivovat k tomu, aby tam tyto lidi ubytovávali,” řekl Jan Wolf.

Realitní firma Residomo vlastní v tomto slezském městě zhruba 8 tisíc bývalých hornických bytů a je tak největším poskytovatelem bytového fondu v této části regionu. Memorandum o spolupráci je i podle generálního ředitele společnosti dobrý krok.

„Dlouhodobě spolupracujeme s karvinským magistrátem například na programech nulové tolerance. Provádíme také kontroly problémových lokalit, zavedli jsme již v minulosti řadu bezpečnostních opatření ve spolupráci s městskou policií. Máme společný zájem na tom, aby nejen v našich bytech, ale i v bytech patřících jiným vlastníkům bydleli bezproblémoví nájemníci,” sdělil Jan Rafaj.

Rozšíření bezdoplatkových zón se nyní řeší ve správním řízení. „Samozřejmě byznysmeni s byty už se odvolávají, ale já jsem přesvědčený, že to dotáhneme do konce a že někdy na konci července budou zóny vyhlášeny,“ dodal Wolf.

Reklama

Doporučované