Hlavní obsah

Kauza korupce v nemocnicích: Mezi obviněnými je i poradce pražského politika

Daniel Hodek, místostarosta Prahy 1 a radní pro zdravotnictví.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek má mnoho vazeb na obviněné, jeho samotného však policie ani nevyslechla.

Článek

V řadě osob, které se objevily v policejních spisech v případu manipulace nemocničních zakázek, je také Daniel Hodek, místostarosta Prahy 1 a radní pro zdravotnictví, pod kterého spadá Nemocnice Na Františku.

V kauze jde mimo jiné o výběrové řízení na stravovací služby za 44 milionů z roku 2016, které bylo podle policie zmanipulováno za úplatek 5 milionů tak, aby vyhrála předem domluvená společnost Eurest.

Tři z více než celkem 11 obviněných - ředitel Františku Robert Zelenák, poradce Martin Stříteský a podnikatel Tomáš Horáček, se podle policie snažili přes Daniela Hodka zmanipulovaný tendr prosadit.

To se však nepodařilo, tendr byl zrušen. „Někdo za našimi zády operoval ve virtuálním světě s něčím, o čem my jsme pouze uvažovali,” uvedl Hodek v rozhovoru pro Seznam s odkazem na to, že se tendry řešily i ve správní radě nemocnice, ve které on také působí.

Podle Hodka se zdálo, že řešení nabízené v tendru nebylo výhodné, a proto ho prý radě Prahy 1 ani nepředložil, i když situace se stravováním v Nemocnici Na Františku je problematická.

Tamní kuchyň je podle Hodka zastaralá a na hraně hygienických předpisů.

Vazby na obviněné

Radní Hodek mezi obviněnými není, policie ho ani nevyslechla, s kauzou ho však kromě zodpovědnosti za nemocnici pojí také vazby na některé obviněné.

S ředitelem Robertem Zelenákem úzce spolupracoval a léta obhajoval i jeho schopnosti. „Já ho znám jako dobrého praktika, slušného člověka a schopného manažera,” uvedl Hodek v úterý, kdy Zelenák kvůli obvinění rezignoval na funkci.

Další z obviněných, anesteziolog Martin Stříteský, pak pracoval pro Hodka jako zdravotnický poradce.

„Pan doktor Stříteský byl znalý věcí ve zdravotnictví. Byl to odborník a nepředpokládal jsem od něj dopředu nějaké selhání,” řekl Hodek, který se  Stříteským spolupracoval od chvíle, kdy nastoupil jako radní v Praze 1 - tedy zhruba osm let.

Podle dokumentů, které k případu shromáždil Seznam, by právě Stříteský měl být osobou, která měla faktický vliv na chod a fungování nemocnice. Tak však radní Hodek jeho pozici prý vůbec nevnímal. „Byl to můj poradce, pokud ředitel nemocnice vnímal, že ho pan Stříteský úkoluje, připadá mi to přehnané,” uvedl.

Martin Stříteský byl však podle informací Seznamu v blízkém kontaktu s obviněným podnikatelem Tomášem Horáčkem, který je označován za ústřední postavu celé kauzy.

Stříteský podle policie dokonce dal při přípravě tendru pokyn řediteli nemocnice Zelenákovi, aby během zadávacího řízení komunikoval právě s Horáčkem.

Horáček využíval mé jméno, říká

I s Tomášem Horáčkem má Daniel Hodek jisté vztahy, i když prý spíše negativní.

„Pan Horáček mě navštívil někdy před 8 lety, kdy jsem nemocnici přebral. Začal mi nabízet spolupráci. Pak jsem se dozvídal z různých míst, že nejen v Nemocnici Na Františku, ale také v dalších sociálních institucích používal moje jméno. Opakovaně jsem se s ním zhruba před rokem potkal, abych ho z očí do očí požádal, aby nic takového nedělal,” říká nyní radní Hodek. Horáčka podle svých slov viděl v životě třikrát, maximálně čtyřikrát.

Nepříjemnosti které mu Horáček způsoboval, prý řešil i se svými spolupracovníky. Se svým poradcem Stříteským, který měl podle policie spolupracovat s Horáčkem na tendru více jak pět měsíců, však problém neřešil, ačkoliv to byl jeho poradce pro zdravotnictví.

Pan Horáček podle něj totiž chodil především do důchodových domů a právě s těmito lidmi pak řešil. Po nějaké době však v rozhovoru přiznal, že možná i jeho jméno v nějakém z rozhovorů se Stříteským padlo. „Je pravděpodobné, že jsme i jeho ve všech těch věcech probírali,” uzavřel.

Reklama

Doporučované