Hlavní obsah

Kauza Oleo Chemical: Finanční úřad a Babišovi kamarádi z Ravaku použili postup jako přes kopírák

Provoz liberecké firmy Oleo Chemical.

Reklama

Dnešek má rozhodnout o osudu liberecké firmy Oleo Chemical, která je jediným domácím výrobcem perspektivních biopaliv druhé generace, jemuž se podařilo uchytit se na trhu. Továrna na bionaftu z odpadních kafilerních tuků je v úpadku. O jeho řešení rozhoduje dnešní věřitelská schůze.

Článek

AKTUALIZACE: Věřitelé Olea jednají od úterní 9. hodiny ranní. To hlavní, co mají rozhodnout, je reorganizační plán navržený samotným dlužníkem a garantovaný firmou Temperatior, která továrnu na biopaliva ovládá a financuje její provoz.

V této chvíli je projednán první důležitý bod: Finanční úřad pro Prahu nebude mít na rozhodování o reorganizačním plánu zásadní vliv. Bude totiž hlasovat jako jeden z mnoha menších nezajištěných věřitelů.

“Soudkyně zamítla žádost Finančního úřadu o posílení jeho hlasovacích práv na základě jeho sporných pohledávek,” sdělil Seznamu jeden z účastníků probíhající schůze. Jde o významné rozhodnutí: finanční úřad, který hlasuje na základě menší uznané pohledávky ve výši necelých 900 tisíc korun, chtěl hlasovací pravomoc rozšířit o zhruba čtvrtmiiardový balík pohledávek, které mu insolvenční správce neuznal a o něž se vede incidenční spor. Pokud by soudkyně žádosti vyhověla, stal by se ze státní instituce vlivný hráč v boji o reorganizaci Olea.

Atraktivní Oleo

Výsledek hlasování o reorganizačním plánu bude zajímavý pro další hráče na domácím biopalivovém trhu. Hlavně pro největšího dodavatele bionafty u nás, skupinu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

Hraje se totiž nejen o budoucnost malé liberecké továrny, ale hlavně o unikátní technologii, která je v hledáčku konkurentů Olea Chemical. A k těm se řadí právě Agrofert. Bývalá Babišova skupina je u nás největším dodavatelem bionafty. Zpracovává však zatím stále řepku, o pokročilou bionaftu z odpadu se teprve pokouší. Loni jí vyrobila jen pět tisíc tun. Produkce krachujícího Olea je desetkrát větší.

Výsledek dnešní věřitelské schůze rozhodne o tom, zda se unikátní know-how Olea Chemical dostane pod kontrolu investorů, které s Babišem pojí osobní vazby. Nebo zda zůstane u dnešních majitelů firmy, kteří Agrofertu konkurují. Takže by se k němu Babišově bývalé firmě definitivně zavřely dveře.

Letitá válka

O krachující Oleo bojují dvě znepřátelené skupiny věřitelů: na jedné straně stojí třinecký finančník Grzegorz Hóta, jehož firma Temperatior dnes výrobu v Liberci financuje. Temperatior prosazuje reorganizaci Olea, při které se má mezi věřitele rozdělit 400 milionů korun.

Na druhé straně barikády stojí koupelnářská firma Ravak, jejíž zakladatelé v počátcích poskytli na rozjezd Olea kapitál a dnes v insolvenčním řízení uplatňují pohledávku přes 275 milionů korun. A právě od nich je zřejmá linka k Agrofertu.

Spoluzakladatele Ravaku, dnes již zesnulého Jindřicha Vařeku, s Andrejem Babišem léta pojily přátelské vazby. A jeho syn Jindřich, který po otci polovinu rodinného impéria i s jeho sporem o Oleo Chemical zdědil, se angažuje v příbramské komunální politice za Babišovo hnutí ANO.

Ravak odmítá reorganizaci pod kontrolou Temperatioru a žádá konkurz firmy. Případně nový reorganizační plán, v němž by se investor pro Oleo hledal ve veřejném výběrovém řízení. Pak by se k unikátnímu know-how liberecké továrny mohli dostat další zájemci, Agrofert nevyjímaje.

Berňák a shoda s Ravakem

Na sklonku minulého týdne do hry výrazně vstoupil stát: Finanční úřad pro Prahu jako jeden z věřitelů Olea požádal soud o posílení hlasovacích práv na nadcházející věřitelské schůzi.

Podle insolvenčního zákona se váha hlasů jednotlivých věřitelů odvíjí od velikosti jejich pohledávky. Finanční úřad měl zatím možnost hlasovat za pouhých 900 tisíc korun, což je výše jeho již uznaných, nesporných nároků. Nyní instituce žádá možnost hlasovat za další téměř čtvrtmiliardový balík pohledávek, které jí insolvenční správce neuznal a o které se vede zatím nerozhodnutý incidenční spor.

Na jakou stranu ve válce mezi Ravakem a Temperatiorem se úřad, podřízený ministerstvu financí, hodlá přiklonit, není jasné, zatím to nechce prozradit.

„Na věřitelském výboru, stejně jako v celém insolvenčním řízení, bude Finanční správa hájit výhradně zájmy České republiky,“ říká pouze mluvčí Generálního finančního ředitelství Petr Habáň.

Těžko ale čekat, že by stát podpořil reorganizaci podle Temperatiorem předloženého reorganizačního plánu: už dřív totiž žádal o jeho korekci a zvýšení zaručeného výtěžku pro finanční úřad.

Stejný právník, stejné pasáže

Zdá se ale, že berní úředníci mají přece jen blíž k Ravaku. Kooperaci signalizuje fakt, že v žádosti finančního úřadu o posílení hlasovací pozice jsou celé pasáže shodné s podobným podáním věřitelské firmy Gaiman Holdings, která spolupracuje s Ravakem. A kterou zastupuje – stejně jako Ravak – týž právník z advokátní kanceláře Glatzová a spol. Martin Dančišin.

Mluvčí Habáň nápadnou shodu formulací v dokumentech Finančního úřadu pro Prahu a soukromé firmy Gaiman Seznamu nevysvětlil. Není jasné, zda pro státní instituci pracuje stejný právní tým jako pro Ravak, či zda si finanční úřad s dalšími věřiteli „pouze“ vyměňuje dokumentaci. „Finanční správa odmítá jakékoliv vazby či propojení na kteréhokoliv účastníka věřitelského výboru,“ uvedl k tomu pouze Petr Habáň.

Tajemství shodných pasáží nevysvětlil ani dědic koupelnářského magnáta z Ravaku Jindřich Vařeka mladší. „Kauze Oleo se osobně nevěnuji,“ říká.

Finanční úřad jde přitom se snahou posílit svou hlasovací sílu o sporné pohledávky do značného rizika. Pokud by mu totiž soud rozšíření hlasovacích práv přiznal a později by v incidenčním řízení byly sporné pohledávky definitivně popřeny, musel by podle insolvenčního zákona zaplatit do majetkové podstaty zkrachovalé firmy kompenzaci ve výši prohrané částky. Tučná pokuta pro stát by v tomto případě mohla výrazně přesáhnout 200 milionů korun.

Otázky Seznamu týkající se tohoto rizika nechal mluvčí Finanční správy bez odpovědi.

Pokud by reorganizační plán prosazovaný Temperatiorem na věřitelské schůzi neprošel, hrozí Oleu Chemical akutně konkurz a zastavení výroby. Insolvenční správce už dříve upozornil, že bez Temperatioru firmě dojdou peníze na provoz.

Nedá se ale vyloučit, že roli finančního partnera a zachránce by v Liberci obratem nahradili jiní hráči. O převzetí Olea už dříve projevily zájem firmy Ravak Chemical nebo Litovelská cukrovarna, jejichž vstup do hry podporuje koupelnářská firma. Válka o Oleo tak zůstává otevřená.

Reklama

Související témata:

Doporučované