Hlavní obsah

Čerstvá čísla: Alkohol zabil čtvrt miliardy mužů, ale bude se pít ještě víc

Ilustrační snímek.

Reklama

Vyplývá to ze zprávy, kterou na svých internetových stránkách čerstvě zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Článek

Pití alkoholu způsobilo v roce 2016 po celém světě smrt více než tří milionů lidí. Alkohol tak stál za každým dvacátým úmrtím.

Vyplývá to ze zprávy, kterou na svých internetových stránkách čerstvě zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO).

„Příliš mnoho lidí, jejich rodin a komunit trpí důsledky škodlivého užívání alkoholu v podobě násilí, zranění, mentálních problémů a nemocí jako rakovina a mrtvice,” uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Je na čase posílit kroky k odvrácení této významné hrozby pro rozvoj zdravé společnosti,“ dodal.

Za úmrtími připisovanými alkoholu stála ve 28 procentech případů zranění, a to například v důsledku automobilových nehod, sebepoškozování či násilí na lidech. Za 21 procenty úmrtí byly zažívací potíže a v 19 procentech souvisely s kardiovaskulární nemocí. Zbytek připadal na infekční choroby, různé typy rakoviny, mentální potíže a další zdravotní problémy, píše WHO.

Organizace odhaduje, že problémy v důsledku požívání alkoholu trpí po celém světě 237 milionů mužů a 46 milionů žen, a předpovídá, že globální spotřeba alkoholu na osobu v příštích deseti letech poroste.

Největší spotřebu alkoholu má podle WHO Evropa, a to navzdory více než desetiprocentnímu poklesu od roku 2010.

Reklama

Doporučované