Hlavní obsah

Kdo je Šlachtových 128 věrných? Dobrovolníci a fanoušci

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

Vedení Přísahy Roberta Šlachty.

Reklama

Hnutí Přísaha zvolilo své vedení. Rychle, stroze, ve stínu přírodní katastrofy na jihu Moravy a dle přání ústřední postavy hnutí Roberta Šlachty.

Článek

Ten den si Robert Šlachta a jeho nejbližší představovali jinak. Již krátce po sobotní jedenácté hodině ale přesto mohl říci: „A teď jdeme do boje o Sněmovnu.“

Do ostravského areálu Dolních Vítkovic se sjelo zhruba 130 lidí, kteří během tří hodin udělali poslední potřebný krok, bez kterého by Šlachta a tým nemohli kandidovat ve sněmovních volbách - navolit vedení Přísahy. A navolili jej tak, jak si bývalý elitní policista přál.

Předsedou „šlachtovců“ se stal Robert Šlachta, prvním místopředsedou jeho pobočník ještě z policie Tomáš Sochr a třetím členem nejužšího týmu je Jaroslav Pelc, rovněž původní profesí policista ze Šlachtova útvaru.

„Měli jsme představovat program hnutí, je pečlivě zpracován, bohužel. Měl jsem připravené projevy, bohužel také nebudou. Zde měla stát velká led obrazovka, kamion se otáčel v půlce cesty na dálnici,“ vítal v sobotu ráno v ostravském areálu Dolních Vítkovic první členy „své“ Přísahy Robert Šlachta.

Rok čekání pro zájemce o členství

Od původních plánů jeho hnutí ustoupilo ničivému tornádu, které zasáhlo před dvěma dny jižní Moravu a smetlo vesnice na Břeclavsku a Hodonínsku. O úsporné variantě se rozhodlo narychlo, během pátečního dopoledne. Okamžikem zlomu byly podle Šlachty zprávy o prvních obětech. „Rozhodl jsem se, že proběhne jen technická část. Jinak bychom nebyli schopni jít do voleb,“ vysvětloval, proč nezrušil akci celou.

Oněch 128 lidí, kteří mohli v ostravském BrickHousu hlasovat, jsou momentálně jediní členové Přísahy. Další budou moci vstoupit až po čekatelské zkušební době, tedy až za rok. Novopečení straníci se rekrutovali z dlouhodobých podporovatelů, kteří pomáhali již s distribucí Šlachtovy knihy Třicet let pod přísahou nebo s roznášením letáků v době, kdy Přísaha odstartovala svou cestu do Sněmovny.

Již před zahájením celé akce bylo patrné, že se mnozí znají - z e-mailů, sociálních sítí, ale i ze společných akcí. „Některé obličeje poznávám,“ vítají se v objetí ti, kteří se dosud znali jen na dálku.

Všichni přesto museli projít úvodním pohovorem. „U těch, co známe dlouho, to nebylo až tak formální, ale chtěli jsme se vyvarovat extrémních názorů, abychom pak nebyli překvapeni,“ líčil průběh rozhovorů další elitní policista ze Šlachtova týmu a jeden z klíčových mužů Přísahy Jiří Komárek. On sám měl za úkol vyzpovídat zejména straníky z Olomoucka, Zlínska a části Ostravy a nezřídka se podle něj do Přísahy hlásili i lidé, kteří spíše odpovídali příznivcům poslance Volného. „Brali nás jako možné útočiště, ale to my nejsme,“ dodal.

Prvních 128 vyvolených pak spojují ještě dva fenomény - loajalita a obdiv k Šlachtovi jako k morální autoritě a známost nebo doporučení, často z policejních kruhů.

Šlachtovi pomáhá i „lovec mafiánů“

Kromě lidí z bývalého Šlachtova útvaru je členem Přísahy například i „lovec mafiánů“ Karel Tichý, elitní policista známý z kauz kolem Mrázka a Krejčíře. Ke Šlachtovi se přidal před zhruba dvěma lety, a tedy ho jde brát jako jednoho ze zakládajících členů.

„Robert přišel s tím, jestli bych mu nepomohl s organizací a s protikorupčními věcmi v programu,“ popisoval svou cestu k Přísaze. Se Šlachtou se potkával ale i v minulosti. „Nedělali jsme spolu, jen občas věci konzultovali,“ říká.

Policejní linku, byť ne tak přímou, lze najít i u méně známých delegátů. „Moje dvě děti pracují u policie a od nich znám i Roberta Šlechtu,“ líčí paní Renata, pro kterou je slovo jejich dětí zárukou, že to Šlachta myslí vážně. „Věřím mu, je čestný, pravdomluvný,“ dodává.

Do Ostravy přijela z Karlových Varů, stejně jako její známá Iveta, obě jsou regionální koordinátorky, obě se znají z běžného života, ne přes Přísahu. I Iveta přiznává, že se k hnutí přidala na doporučení. „Přes kamarády,“ říká drobná hnědovláska. „Obdivovala jsem ho už v době, kdy pracoval u policie. Je to podle mne mužský, který se nenechá zviklat,“ pokračuje v líčení své motivace, proč kývla svým přátelům, kteří ji na jaře tohoto roku oslovili, jestli by se k hnutí nechtěla přidat a pomoci.

Že policejní kontakty stály u zrodu hnutí, koneckonců přiznává i Robert Šlachta. „Ale dnes tady znám přímo jen čtvrtinu přítomných. Když jsme vše zveřejnili, začali se nám hlásit lidé spontánně,“ říká k tomu.

Linku, kdo koho přivedl, jde snadno vystopovat u většiny delegátů. Například někdejší poslanec Věcí veřejných a později Okamurova Úsvitu Jiří Štětina se k Přísaze přidal na podnět policisty Tichého. Jednu z hlavních tváří programu, která do něj zapracovává pomoc a zohlednění potřeb zdravotně handicapovaných, Nicole Fryčovou oslovil přímo Šlachta na doporučení Barbory Nesvadbové, která rovněž hnutí pomáhá. Fryčová v současnosti končí vysokou školu a sama žije s částečnou ztrátou zraku. Dosud se angažovala ve vládním výboru pro osoby se zdravotním postižením a externě spolupracovala s Kanceláří veřejného ochránce práv.

Konečný program s otazníkem

Díky společným známým se k Přísaze přidala i novopečená členka širšího vedení strany Radka Štruncová z Plzně. Je vysokoškolská pedagožka, která se momentálně zabývá podporou dalšího vzdělávání ve spojení s evropskými granty. Patří mezi ty, kdo zpracovávali pro program Přísahy téma školství, byť není jeho hlavním garantem. Začínala v únoru jako aktivní dobrovolnice, roznášela letáky, s hnutím se naprosto ztotožnila. „Oslovuje mne motto Spravedlnost pro všechny, a to nejen v případě korupce, ale ve všech oblastech života - zdravotnictví, školství.“

Otázkou i po ustavujícím sjezdu ovšem zůstává, jak bude vypadat konečný volební program hnutí a kdo kromě Roberta Šlachty bude kandidovat.

S tím prvním se podle příslibu již oficiálního předsedy veřejnost seznámí koncem příštího týdne, kdy jej hnutí vyvěsí na svých webových stránkach.

To druhé chce mít Šlachta hotové do poloviny července. „Do 16. července budou ustavené krajské organizace, na nich je podoba krajských kandidátek,“ říká Šlachta. On sám by rád kandidoval na jižní Moravě a tedy to, že povede místní kandidátku, je vlastně jistota.

Jeho pravá ruka Tomáš Sochr bude kandidovat ve středních Čechách a Jiří Komárek pak v Olomouci, kde bydlí.

Další lídři pak podle Šlachty od policie nebudou, nicméně ve hře je i kandidatura Karla Tichého, byl na níže postaveném místě kandidátky. „Nešel jsem do hnutí, abych se nechal napsat na kandidátku, a nešel bych si tam vyřizovat účty. Spíš chci, aby se takové věci neděly,“ říká k tomu Tichý. Dle svých slov váhá, ale Robert Šlachta se netají tím, že by svého staršího kolegu ke kandidatuře skutečně rád přesvědčil.

Stejně váhá i Radka Štruncová. I ona nabídku kandidovat obdržela, ale ještě se nerozhodla. Možnou kandidátkou by mohla být i Nicole Fryčová, i když ta přiznává, že by do Sněmovny kandidovala ráda - aby za své téma mohla bojovat napřímo.

Reklama

Související témata:

Doporučované