Hlavní obsah

Kdo je vrah evropské šampionky v golfu? Muž bez domova, který se svěřil, že chce zabíjet

Golfistku Barquínovou zabil muž bez domova Collin Richards.Video: Karolína Bulisová, AP

 

Reklama

Vyjasňování vraždy evropské amatérské šampionky v golfu Celie Barquínové Arozamenové pokračuje. Její vrah Collin Richards měl už v minulosti problémy se zákonem.

Článek

Tělo dvaadvacetileté Celie Barquínové Arozamenové našli policisté v pondělí na golfovém hřišti Coldwater Golf Links ve městě Ames v americkém státě Iowa, kde trénovala.

V úterý už před soudem stanul dvaadvacetiletý Collin Richards, který je z vraždy obviněn. Barquínovou podle policie znásilnil a následně zabil několika bodnými ranami do trupu, hlavy a krku. Její tělo pak odhodil do jezírka, které je součástí golfového hřiště.

Policie obvinila Richardse z vraždy prvního stupně. Další soudní stání proběhne 28. září a očekává se, že Richards dostane doživotní trest.

Richards měl už v minulosti problémy se zákonem. V roce 2014 byl obviněn z týrání své tehdejší přítelkyně, následně vyloupil čerpací stanici a při snaze vykrást auto rozbil okna baseballovou pálkou. Potýkal se i s problémy s drogami. V posledních měsících žil ve stanu v lesích v blízkosti golfového hřiště, kde Barquínová trénovala.

Výjimečná hráčka, kterou všichni milovali. Golfový svět truchlí po šokující vraždě evropské mistryně.Video: Karolína Bulisová, Profimedia.cz, AP

Při vyšetřování místa, kde Richards žil, vyslechli policisté muže, který s ním byl v častém kontaktu. Ten policii řekl, že se mu Richards svěřil se silným nutkáním znásilnit a zabít ženu.

Vrah nadějné golfistky se po činu ukrýval mezi dalšími bezdomovci. Ve tváři měl čerstvé škrábance, které nasvědčovaly nedávnému boji. Před policisty se snažil ukrýt i hlubokou ránu na své levé ruce. Při prohledání u něj policie našla nůž a oblečení od krve, které schovával v batohu.

Velitel vyšetřování George Huff uvedl, že není znám žádný bližší vztah mezi Richardsem a Barquínovou.

Golfový svět je ze smrti španělské golfistky stále v šoku. Svůj zármutek nad tragickou událostí vyjádřil na Twitteru i jeden z předních hráčů současnosti Sergio García.

Ze smrti své bývalé svěřenkyně je zdrcená i Marta Figueras-Dotti, která Barquínovou vedla v jejích začátcích v Madridu. „Stejně jako všichni ostatní hráči jsem byla v šoku, když jsem ráno dorazila a zjistila zprávu o tom, že Celia zemřela. Nemůžu uvěřit, že se to stalo. Byla skvělý člověk. Trénovala jsem ji ve Španělsku čtyři nebo pět let. Je to zničující.“

Barquínová podle ní nebyla obrovským talentem s dlouhými odpaly, mezi nejlepší se ale dokázala propracovat díky odhodlání a tvrdému tréninku.

„Když přišla do školy v Madridu, tak nebyla vynikající. Nehrála dlouhé odpaly, neměla tolik síly. Ale byla nezvykle odhodlaná. Byla skvělá studentka a pomalu se propracovávala na vrchol. Věděla jsem, že potom, co by v prosinci dokončila školu, tak by se pokusila kvalifikovat do LPGA. Byla jedna z těch hráček, která ačkoliv neměla nejdelší odpaly, tak byla velmi dobrá na greenu a její hra byla precizní. S jejím odhodláním a oddaností hře mohla dosáhnout vysoko,“ vzpomínala španělská trenérka.

Všechny hráčky ženské evropské tour se shodují na tom, že mladá Španělka byla výjimečnou golfistkou, která rozdávala pozitivní energii.

„Byla velmi pozitivní, vždycky veselá. Pokaždé hrála jako kdyby na hřišti prožívala nejlepší chvíle svého života. Byla doopravdy skvělá,“ řekla blízká kamarádka Barquínové a golfová hráčka Silvia Banon.

Reklama

Související témata:

Doporučované