Hlavní obsah

Kdy má Facebook zrušit nenávistný účet? Zásahů by mělo být jako šafránu, říká Šlerka

Facebook zablokoval účty několika kontroverzním osobnostem. Jsou prý nebezpeční a šíří nenávist.Video: Klára Mališová

 

Reklama

Sociální síť Facebook zablokovala účet několika známým zahraničním kontroverzním osobnostem. Podle vyjádření společnosti jsou totiž nebezpeční a na sítě přidávají nenávistné příspěvky.

Článek

Na Facebook či Instagram se od čtvrtka nepřihlásí řada lidí, kterým společnost zrušila účet. Důvodem jsou jejich nenávistné či útočné příspěvky, často antisemitské nebo šířící konspirační teorie.

Profil má nyní zablokovaný například lídr amerického hnutí Islámský národ Louis Farrakhan, neonacistický politický kandidát Paul Nehlen či krajně pravicové mediální osobnosti. Mezi ně spadá aktivistka Laura Loomerová, redaktor kontroverzního serveru Breitbart Milo Yiannopoulos a youtuber Paul Joseph Watson. Ten na sebe upozornil v nedávném videu, v němž tvrdil, že muslimové oslavují nedávný požár katedrály Notre-Dame.

Podle Josefa Šlerky, ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, není možné nastavit obecná kritéria pro odstranění účtu.

„Z formálně právního hlediska na to Facebook právo má, z hlediska společenských norem si myslím, že by se mělo šetřit se šafránem, pokud tam nejsou nějaké důvody typu poškození důstojnosti jiné osoby. Ta hranice je nesmírně tenká a myslím si, že se bude o ní dlouho a dlouho diskutovat,“ vyjádřil se Šlerka pro Seznam.

Facebook v e-mailu pro BBC uvedl důvody zablokování účtů u čtyř osobností:

Rozhlasovému moderátorovi a správci konspiračního webu InfoWars Alexi Jonesovi již Facebook zablokoval účet loni v srpnu, nyní přišel i o profil na Instagramu. Důvodem zrušení je podle vyjádření Facebooku fakt, že Jones si do svého pořadu pozval Gavina McInnese – člena skupiny Proud Boys, která proslula svou rasistickou, protimuslimskou a misogynní rétorikou. McInnese Facebook označil za „nenávistnou osobu”.

Britský podnikatel a redaktor technologické rubriky amerického kontroverzního serveru Breitbart.com Milo Yiannopoulos byl v minulosti kritizován za obhajování sexuálního styku mužů s třináctiletými mladíky, za jeho článek vymezující se proti feminismu a následně vůči herečce Leslie Jonesové mu byl zablokován účet na Twitteru. Facebook se mu nyní rozhodl zrušit profil kvůli chvále již zmíněného Gavina McInnese a zakladatele krajně pravicové antiislamistické skupiny English Defence League Tommyho Robinsona.

Krajně pravicová aktivistka a šiřitelka konspiračních teorií Laura Loomerová podle Facebooku taktéž chválila McInnese a již zablokovanou kanadskou ultrapravicovou politickou komentátorku Faith Goldyovou.

Lídr amerického hnutí Louis Farrakhan je známý svými rasistickými a antisemitskými postoji. Facebook mu zablokoval účet právě kvůli jeho protižidovským poznámkám.

Mluvčí Facebooku uvedl, že před tím, než uživatele prohlásí za nebezpečného, posuzuje se jeho případ velmi pečlivě a důkladně.

„Vždy jsme blokovali jedince či společnosti, které propagují nebo se zapojují do šíření nenávisti a násilí, nehledě na ideologii. Proces vyhodnocování potenciálně nebezpečných osob je rozsáhlý a dospěli jsme skrze něj k rozhodnutí odstranit tyto uživatelské účty,” uvedl pro CNN mluvčí.

Na Facebook se snesla kritika, že dané uživatele o blokaci upozornil dopředu, a ti tak mohli své sledující přesměrovat na jiné platformy. Podle kritiků se tak Facebook pravděpodobně snaží napravit vnímání společnosti. Lidé ji totiž v minulosti vinili z pomalé reakce na takovéto případy a také z toho, že Facebook učiní určité kroky až poté, co je vystaven tlaku veřejnosti.

Kritikům zároveň vadí, že došlo k hromadnému zablokování více osob najednou místo toho, aby je společnost jednotlivě vyloučila z řad uživatelů bezprostředně poté, co osobnosti porušily zásady společnosti.

Facebook se v poslední době zaměřuje i na podezřelé účty šířící manipulace a spam. Minulý týden firma odstranila přes dva a půl tisíce takových účtů, stránek a skupin. Jednalo se o organizované skupiny řízené z Ruska, Íránu, Kosova a Makedonie. V březnu zase společnost zablokovala účty představitelům bělošských rasistických hnutí.

Reklama

Doporučované