Hlavní obsah

Když se dříve hořelo, tak se prostě hořelo, vzpomíná zkušená filmová kaskadérka

Pořad Hrana s filmovou kaskadérkou Hanou Dvorskou.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

Hana Dvorská je legenda mezi kaskadéry, je možná vůbec nejstarší aktivní kaskadérkou na světě. Zaskakovala za české i světové herečky, natáčela s největšími hollywoodskými hvězdami, jako jsou Brad Pitt, Angelina Jolie nebo Orlando Bloom. „Je pravda, že čeští kaskadéři mají ve světě opravdu dobré jméno, takže se na nás obrátilo už docela dost produkcí,“ říká.

Článek

K práci filmové kaskadérky se dostala vlastně náhodou. „Skákala jsem od mládí s padákem a jednou potřebovali někoho, kdo by vyskočil ze čtvrtého patra, a mysleli si, že když se nebojím skočit z letadla, že to půjde. Tak jsem skočila,“ vzpomíná Hana Dvorská na své začátky. Od dob, kdy začínala, se toho ale hodně změnilo, vždyť tuhle práci dělá už zhruba čtyřicet let. „Dnes hodně pomáhají filmové triky, ale i lepší materiály. Kdysi, když se hořelo, tak se prostě hořelo,“ směje se.

Dnes už je babičkou a v jejích šlépějích šly i její děti. „Brala jsem je jako malé na plac, takže jim přišlo normální, že máma pořád někde visí nebo odněkud padá,“ popisuje. „Při jednom filmu potřebovali dítě, které by jako unesli, svázali a vyhodili z jedoucího auta, a já jsem věděla, že ti naši kluci to udělají dobře, tak si to tehdy zahrál můj syn,“ dodává s úsměvem.

Celý rozhovor s Hanou Dvorskou o fascinujícím životě filmových kaskadérů si můžete pustit ve videu u tohoto článku. Pořad Hrana Tomáše Vzorka, jehož byla hostem, se vysílá každou sobotu ve 20 hodin v Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované