Hlavní obsah

Když zpívám Bernsteina, jsem konečně sám sebou. Vojtěch Dyk na Pražském jaru

Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražské jaro vzdalo hold skladateli Leonardu Bernsteinovi. Koncertu jeho broadwayských melodií se ujala Česká filharmonie.

Článek

Pražské jaro připomíná sté výročí narození amerického dirigenta a skladatele Leonarda Bernsteina, a to v jeho obou hudebních polohách. Třetí symfonii už v prvním týdnu festivalu provedl Symfonický orchestr hl. města Prahy. Nyní zazněla ještě Bernsteinova hudba pro Broadway, hlavně ze známého muzikálu West Side Story. Koncertu se ujala Česká filharmonie s americkým dirigentem Keithem Lockhartem, odborníkem na Bernsteinovo dílo. Spoluúčinkovali také zpěváci z londýnského West Endu a s nimi zpěvák a herec Vojtěch Dyk.

Podívejte se na Speciální vysílání věnované Pražskému jaru.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

První evropské vystoupení měl Bernstein jako osmadvacetiletý právě v Praze. Pouze dva a půl roku dělilo jeho mezinárodní dirigentský debut při prvním ročníku festivalu Pražské jaro v roce 1946 od záskoku u Newyorské filharmonie, který ho předtím za války katapultoval na cestu mezi ty nejuznávanější. V Praze dirigoval Bernstein na pozvání Rafaela Kubelíka dva koncerty České filharmonie.

Rozhovor s Keithem Lockhartem i Vojtěchem Dykem najdete ve videu výše.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl naleznete níže, v premiéře jej pak vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované