Hlavní obsah

Co potřebujete na cestu ke kadeřnici a jaké údaje o vás bude evidovat

Foto: Shutterstock

PCR test, antigenní test, samotest i čestné prohlášení. Do kadeřnictví bude možné přijít s širokou paletou důkazů o neinfekčnosti.

Reklama

aktualizováno •

Po čtvrtečním jednání vlády ministr Petr Arenberger představil, s jakými variantami negativního testu bude od příštího týdne možné se nechat například ostříhat. V pátek upřesnil, které osobní údaje budou salony vyžadovat.

Článek

Od pondělí bude možné zajít ke kadeřníkovi, ale stejně tak i na masáž či na pedikúru nejen s profesionálně odebraným negativním testem na covid-19, ale i se samotestem provedeným přímo v provozovně. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda.

„Sám doporučuji, aby to bylo řešení, které je spíše výjimečné. Ale dokážu si představit, že pro někoho je praktičtější si to nechat udělat v kadeřnictví. Ale ta hodnota testu je jen pro ten jeden úkon,“ popsal ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Jako příklad uvedl staršího člověka, který bydlí nedaleko od kadeřnického salonu a který by musel cestoval na profesionální odběrové místo.

Ministr zdravotnictví dodal, že podmínky, za jakých je možné samotest použít, řeší mimořádné opatření (viz box na konci článku).

Kadeřníci a další poskytovalé otevřených služeb o tělo zároveň budou muset o zákaznících uchovávat určité osobní údaje, bude stačit je zadat do běžného diáře, které kadeřnice používají. „Představte si kadeřnici, která má normální diář, v něm má napsanou paní Novákovou. Určitě paní Nováková zavolala, takže tam bude mít telefonní číslo. Pokud by tam bylo víc kadeřníků, tak si tam napíše, kdo ji česal,“ dovysvětlil ministr na pravidelné páteční tiskové konferenci. Rodná čísla evidována nebudou.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové nebudou hygienici tato data požadovat při běžných kontrolách, ale při případném trasování rizikových kontaktů.

Pro děti čestné prohlášení

Ministr Arenberger dále uvedl, že budou stačit i testy dětí ze škol. „Pokud byl test provedený ve škole a z nějakého důvodu není možné sehnat papírové potvrzení, tak by mělo stačit čestné prohlášení rodičů,“ poznamenal ministr zdravotnictví.

Zároveň apeloval, aby lidé spíše volili profesionálně odebrané testy, k tomu má vybízet i jejich delší platnost. U PCR testu je platnost sedmidenní a u profesionálně odebraného antigenního testu třídenní.

Profesionální testy by si měli dělat především samotní poskytovatelé služeb, tedy například kadeřníci nebo například maséři. Ti budou moci využívat i testy, které jim byly udělané i v jiném zaměstnání.

Ministr zdravotnictví ale zároveň na tiskové konferenci připustil, že si budou kadeřníci moci sami sobě dělat samotest, i když to nepokládá za správné.

„To by nebylo vhodné. Mimořádné opatření to ale takto detailně neřeší,“ připustil Petr Arenberger.

Pravidla návštěvy kadeřnictví a dalších služeb péče o tělo

S účinností ode dne 3. května 2021 od 00:00 hod. do odvolání tohoto mimořádného opatření se stanovují vedle podmínek uvedených v bodu I/13 další podmínky pro provoz holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, kosmetických, masérských a obdobných regeneračních nebo rekondičních služeb tak, že:

a) osoba poskytující službu ji v jeden čas poskytuje vždy jen jednomu zákazníkovi,

b) mezi místy, kde jsou zákazníkům poskytovány služby (např. křesla v holičství a kadeřnictví), je vzdálenost alespoň 2 metry,

c) se neprovádí činnosti, při kterých dochází k narušení integrity kůže,

d) zákazník při vstupu do provozovny:

i) prokáže, že splňuje podmínky stanovené v bodu I/20, nebo

ii) prokáže potvrzením od zaměstnavatele, že absolvoval nejdéle před 72 hodinami test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem, nebo

iii) doloží čestné prohlášení, resp. čestné prohlášení jeho zákonného zástupce, že ve škole absolvoval nejdéle před 72 hodinami test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem,

nebo

iv) podstoupí preventivní antigenní test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARSCoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem, a

v) provozovatel prokázání podmínek kontroluje a účastníku, který nesplní podmínky podle bodů i) až iv), neumožní vstup do provozovny, resp. v případě podle bodu 8

iv), vyjde-li zákazníkovi pozitivní výsledek testu, tak zákazník neprodleně opustí provozovnu,

e) provozovatel vede evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření.

Reklama

Doporučované