Hlavní obsah

Kiks gólmana ukončil uruguayské naděje, Francie dál sní o triumfu. Vyzve v semifinále Brazilce?

Foto: Profimedia

Reklama

Fotbalové mistrovství světa zná prvního semifinalistu. Po výhře 2:0 nad Uruguayí se jimi stali fotbalisté Francie.

Článek

Do úvodního čtvrtfinálového utkání letošního mistrovství světa vstoupili aktivněji Uruguayci. Favorizovaným Francouzům prvních pár minut trvalo, než se dostali do hry. Obě mužstva se před vzájemným utkáním pyšnila faktem, že ani jednou na turnaji nedostala úvodní branku zápasu a neprohrála ani jeden poločas. A od prvních minut byla na hřišti patrná bojovnost obou celků, k vidění bylo několik ostrých soubojů.

Hra byla však zpočátku také plná nepřesností, hráče trápila rovněž viditelně zhoršená kvalita trávníku. První větší šanci zápasu měl ve čtrnácté minutě po rohovém kopu uruguayský stoper Gimenéz, jehož hlavičku vyrazil Lloris do bezpečí. Zahanbit se nenechali ani reprezentanti země galského kohouta, o minutu později spálil obrovskou šanci hvězdný Kylian Mbappé, když se ocitl osamocen před Muslerou. Svou hlavičku ale pokazil a balon poslal nad bránu.

Ofenzivní síla Uruguaye byla při absenci Edinsona Cavaniho oslabena. Kanonýr Paris St. Germain si v osmifinálovém utkání proti Portugalsku poranil lýtkový sval, a tak pro čtvrtfinálový duel zůstal pouze na lavičce. Luis Suarez se v první pětačtyřicetiminutovce k žádné šanci nepropracoval.

Svěřenci trenéra Deschampse drželi míč, jejich protivníci ale dlouhou dobu potvrzovali, že jsou nejlépe bránícím týmem na šampionátu. Dvojice stoperů z Atlétika Madrid Godín s Gimenézem důsledně bránila útočné výpady Francouzů, to všechno až do čtyřicáté minuty, kdy po faulu na Tolissa zahrával Antoine Griezmann přímý kop. Míč se snesl na hlavu Rafaela Varana, který svou hlavičkou nedal Muslerovi šanci. Favorité prvního čtvrtfinálového duelu se tak ujali vedení.

Ještě před koncem první půle ale mohlo být vyrovnáno. V podobné pozici se dostal na druhé straně k hlavičce Cáceres, na rozdíl od Muslery však Lloris předvedl fantastický zákrok a vyrovnávací branku odmítl.

Do druhého dějství vstoupili Francouzi velice zodpovědně. Pokračovali v udávání tempa hry, v padesáté minutě nebezpečně do vápna centroval Mbappé, Muslera ale dával pozor a balon vyboxoval do autu.

Uruguay se začala zvedat, do hry přišli Gomez a Rodríguez, kteří měli hru rozhýbat. O to hořčí pak byla pilulka, kterou musel jihoamerický celek spolknout v jednašedesáté minutě, kdy Antoine Griezmann z kroku napřáhl a uruguayského brankáře svou střelou dokonale zaskočil. Muslera si balon srazil rukama za svá záda. Po obrovské minele se tak Francouzi dostali do dvoubrankového vedení.

Uruguayské vášně vzplály v sedmašedesáté minutě po zákroku Rodrígueze na Mbappého. Dlouhou roztržku mezi oběma tábory utnul až sudí žlutými kartami pro oba aktéry předešlého souboje na trávníku. Aktivní byli při hádce hlavně Godin a Pogba. Frustrace Uruguayců byla zřejmá, zvlášť když v třiasedmdesáté minutě nebyl daleko od třetí branky Tolisso, který svou dělovou střelu poslal jen těsně nad Muslerovu branku.

I třetím vystřídavším hráčem Uruguaye byl pochopitelně hráč do ofenzívy Jonathan Urretaviscaya. A to byla voda na francouzský mlýn. Podobně jako proti Argentině totiž mohli hrozit z protiútoků rychlonozí Mbappé s Griezmannem.

Nakonec to ale z pohledu Francouzů nebylo třeba, Uruguayci se v závěrečné dvacetiminutovce k žádné velké šanci nepropracovali. Postup Francouzů byl evidentní ještě před závěrečným hvizdem rozhodčího, o čemž svědčily i slzy v očích obránce Gimenéze v osmaosmdesáté minutě po jeho faulu na Griezmanna. Svěřenci trenéra Deschampse si pohodlně pohlídali zbytek zápasu. Parta kolem Antoina Griezmanna předvedla zodpovědný výkon a slaví postup mezi nejlepší čtyřku. V úterý se pokusí o postup do finále a o zopakování mistrovského úspěchu z domácího šampionátu z roku 1998.

Francouzi narazí v semifinále na vítěze duelu Brazílie-Belgie. Druhé čtvrtfinálové utkání světového šampionátu startuje od 20 hodin.

Reklama

Doporučované