Hlavní obsah

KLDR do země pustila zástupce OSN, kteří hlásí nedostatky na několika frontách

Zástupci OSN jsou na oficiální návštěvě v Severní Koreji.Video: Daniel Andrisák, AP, Reuters

 

Reklama

Šéf humanitárních projektů a nouzové pomoci OSN Mark Lowcock v prohlášení uvedl, že KLDR nutně potřebuje humanitární pomoc. Návštěva země s nejtvrdším režimem světa ukázala mezery ve zdravotnictví a nedostatek pitné vody.

Článek

Šéf humanitárních projektů a nouzové pomoci OSN Mark Lowcock je na první oficiální návštěvě v Severní Koreji. Ta je první svého druhu od roku 2011. Lowcock ve svém prohlášení na sociální síti Twitter uvedl, že země s nejtvrdším režimem světa nutně potřebuje humanitární pomoc.

Zástupci OSN jsou v Severní Koreji už jeden den a za tu dobu viděli několik nedostatků. Problémy má Kimova země nejen ve zdravotnictví. V nemocnicích, které nejsou podporované penězi Spojených národů, je akutní nedostatek léčiv. Lowcock uvedl jako příklad nemocnici, kterou se svým týmem navštívil. V ní bylo 140 pacientů nakažených tuberkulózou, ale potřebné léky jsou tam k dispozici jen pro 40 z nich.

Severní Korea má zhruba 25 milionů obyvatel a podle zprávy humanitární pomoc nutně potřebuje 10 milionů z nich. Lowcock se sám sešel s lidmi, kterým je humanitární pomoc poskytována a i s hlavními zástupci charitativních agentur.

Návštěva KLDR ukázala i pozitivní stránky. Podmínky pro humanitární pomoc se podle šéfa humanitárních projektů a nouzové pomoci hodně zlepšují.

Reklama

Doporučované